Česa nas lahko nauči minimalizem?

Česa nas lahko nauči minimalizem? (foto: unsplash) unsplash
13. 12. 2020

Ali vsaj redno čiščenje in zmanjšano nakupovanje odvečnih stvari?

Resda ni novo leto, a kaj ko bi se vseeno zaobljubili, da boste od sedaj naprej kupovali manj in samo tisto, kar res potrebujete?  Lahko rečemo, da bi se čez nekaj časa pokazale pozitivne posledice. Kakšne?

PRIORITETE

Takoj ko se boste lotili krčenja stvari, boste morali razmisliti, kakšne so vaše prioritete. Želite več oblačil ali boste raje shranili stvari, ki ste jih prinesli s potovanj in vas spominjajo na lepe trenutke? 

Ugotovili boste, kaj postavljate na prva mesta in čemu ste do sedaj posvetili preveč časa, pa sploh ni na vašem seznamu prioritet. Poskrbite, da bo odslej drugače. 

ODLOČITVE

Prisiljeni boste v sprejemanje odločitev o vsem mogočem, na primer o tem, od katerih oblačil se lahko poslovite in katera ostanejo. To vam bo v pomoč tudi na drugih področjih, ko boste na primer v službi morali odločiti o bolj in manj pomembnih stvareh. Pridobili boste na samozavesti in hkrati se boste znali soočiti s posledicami. 

Vse to samo zato, ker ste pospravili omaro. 

ČAS

Kako naj bi z minimalizmom prihranili čas? Z manj čiščenja, na primer ali pa bo perilo zlikano in oprano prej kot običajno. Hitreje boste pobrisali prah v dnevni sobi in pospravili knjige (ker imate sedaj samo še tiste, ki jih mislite prebrati). 

Bolj pomembno je, da se ponovno naučite ceniti svoj in tuj čas. Je pravično, da drugi zapravljajo čas medtem, ko vas morajo vedno čakati? In ali je pravično do vas, da toliko časa porabite za stvari, ki jih v resnici sploh ne potrebujete?

Kar naenkrat boste imeli prosto popoldne in boste lahko počeli kaj, kar imate radi. Najdite si nov hobi in namenite več časa svojim bližnjim. To je tisto, kar vas bo osrečevalo (in ne kup navlake). 

KVALITETA NAMESTO KVANTITETE

Ker vam bo ostalo več denarja, boste lahko kupili manj, a bolj kvalitetno. Začeli boste ceniti kvaliteto namesto kvantitete in zagotovo boste zadovoljni, ko se boste prikrajšali za nakupe vsak mesec, s katerimi porabite več denarja, kot ste ga porabili za eno dražjo, vendar kvalitetno stvar. 

Zares boste zaživeli rek “manj je več”.