Česa nas lahko naučijo ljudje v srednjih letih? (in zakaj jih večkrat prosite za nasvet!)

Česa nas lahko naučijo ljudje v srednjih letih? (in zakaj jih večkrat prosite za nasvet!) (foto: profimedia) profimedia
2. 2. 2021

Koliko oseb, ki so trenutno v poznih srednjih letih, poznate? Ne spreglejte vseh modrosti, ki se jih lahko naučite od njih in jih ne boste našli na spletu. 

Modrosti naših babic in dedkov so neprecenljive, a ne spreglejte tudi vaših bližnjih, ki so v življenju že dali skozi nekaj pomembnih mejnikov in vam lahko pomagajo odgovoriti na marsikatero vprašanje, če jih le prosite. 

Zakaj bi si jih morali vzeti za zgled in jih bolj vključiti v svoje življenje? Ker vam lahko pomagajo ...

Ugotoviti, česa si v življenju želite

Ni tako samoumevno, da veste, česa si v življenju želite. Menjavanje služb, selitev in tudi družbena omrežja lahko v vas sprožijo zmedenost in pomanjkanje orientacije. Potem so tu še vse materialne dobrine, ki nam jih agresivno vsiljujejo reklame ...

Če smo se v letu 2020 česa naučili (in upam, da nesli s seboj), je to zavedanje, koliko več vredna je pijača s prijateljem od "šopingiranja" v novem trgovskem centru, kako zelo radi imamo svojo družino, da je lepo iti na izlet tudi le uro ali dve vožnje od domačega praga ... 

Osebe po petdesetem letu starosti imajo že precej dobro podobo o tem, kakšno življenje želijo in verjetno ga že živijo. Zakaj ne bi pri tem pomagali tudi vam?

Zastaviti DOSEGLJIVE cilje

Znašli so se že v situacijah, ko so v kratkem času hoteli doseči veliko, ali ko so zastavili cilje, ne pa poti, kako bodo prišli do njih in tudi, ko so cilji presegali njihove zmožnosti.

Seveda je pomembno, da se učite iz svojih izkušenj, a zakaj si ne bi pomagali tudi z izkušnjami starejših, ki lahko poskrbijo, da bodo vaši cilji uresničljivi? 

Hoditi po poti z modrostmi in izkušnjami, ki so jih že doživeli

Morda se še niso znašli v enaki situaciji kot vi, v podobni pa zagotovo. Sedaj vedo, kako so ravnali in česa so se naučili. Jim je uspelo, ali so dobili lekcijo za prihodnjič? 

Starejši so odličen vir mladosti, ki vam v življenju pridejo še kako prav, poleg tega vam znajo svetovati na skoraj vseh področjih: v ljubezni, pri družinskem življenju, pri vzgoji otrok, pri karieri ...

Osvoboditi misli in stopiti iz območja udobja

Starejši znajo prepoznati potencial v vas, saj so bili nekoč ravno toliko stari in pred takšno preizkušnjo. Znajo tudi razjasniti obzorja in vam pokazati, kaj vse vas čaka, če si le upate stopiti iz svojih okvirjev. 

Že album s slikami vam lahko da navdih in spodbudo, da se splača včasih zakorakati v neznano. Poglejte, kaj je to prineslo njim in kako jim je obogatilo življenje. 

Zanesti se nase

Včasih potrebujemo nekoga, ki pristopi do nas z opomnikom, kako močni, natančni, sposobni smo. In kdo bo to naredil bolje, kot osebe, ki vedo, kaj potrebujete v trenutnem obdobju? 

Življenje jih je naučilo, da se je včasih potrebno zanesti le nase - tudi če se ostali ne strinjajo ali svetujejo drugače. In ko bo za vas prišel ta trenutek, vas bodo znali opozoriti nanj.