Hujšanje ne bo uspešno, če ne boste poskrbeli za 5 pomembnih stvari

Hujšanje ne bo uspešno, če ne boste poskrbeli za 5 pomembnih stvari (foto: profimedia) profimedia
4. 1. 2019

Medtem ko se osredotočate na željo po izgubi kilogramov, pozabljate na pomembne stvari, ki vas lahko vrnejo na staro pot.

Izbrali ste pravo dieto, ki vam bo ustrezala, določili datum, ko se je začnete držati in naredili urnik vadbe. Sedaj imate vse in ste pripravljeni na izgubo kilogramov. Je res? Ne čisto. Pozabili ste na 5 stvari, ki vas lahko že kmalu po doseženem cilju vrnejo v stare tirnice.

1. Samopodoba

Spreminjanje samopodobe se ne zgodi kar čez noč, vendar pomembno vpliva na izgubljanje kilogramov. Če se vaš odnos do sebe ne bo spremenil, tudi po osvojenem cilju in lepi postavi ne boste srečni. Našli boste kaj drugega, kar vas moti in se lotili novega projekta. Če “pomanjkljivosti” ne boste morali odpraviti, boste kar naprej slabe volje. Še preden začnete z dieto, morate vzpostaviti dober odnos s seboj. Nihče vas ne bo moral imeti rad, če se ne boste imeli radi sami. Ne pričakujte, da se bo vse samo od sebe spremenilo na bolje, ampak ukrepajte. Oblecite tisto obleko, ki vam je končno prav, podarite si kompliment pred ogledalom in sprejmite pohvale prijateljev.

2. Odnosi z drugimi

Morda ste zanemarjali prijatelje, ker se v družbi niste počutili sproščeno. Razmišljate le o tem, kaj bodo o vaši postavi rekli drugi in se bojite zbadljivk, zato ste se zaprli vase. Če želite med hujšanjem podporo (ki jo boste zagotovo potrebovali!), boste morali več časa vložiti v utrjevanje odnosov. Prav tako kot vi potrebujete nekoga, ki se mu lahko zaupate, bodite vi poslušalec in zvest prijatelj ali družinski član, na katerega se ostali lahko vedno zanesejo. Vsak gre skozi svoje težave in ni pravično, da zaradi njih svoje bližnje postavite na stranski tir.

3. Slabe navade

Navade, ki vas spremljajo že zelo dolgo, ne bodo izginile same od sebe. To je dobra in slaba novica, saj boste na primer vztrajali pri teku tudi pozimi, ker to počnete že zelo dolgo, prav tako pa si boste pred spanjem privoščili sladkarije, ker ste tega vajeni. Med dieto morate odpraviti tudi slabe navade, ki kvarijo vaš napredek. Poskrbite, da se te ne bodo vrnile potem, ko izgubite odvečne kilograme.

4. Konec diete - konec gibanja in zdravega prehranjevanja

Z zdravim načinom življenja ne smete prenehati, ko dosežete idealno težo. Ta se bo hitro vrnila, če ne boste še naprej redno obiskovali telovadnice in doma pripravljali zdravih obrokov. Zato še naprej načrtujte, kaj boste jedli čez teden, si prinesite malico s seboj in se potite v fitnesu. Ko se bo vaše telo spremenilo, pričnite z utrjevanjem mišic in nabiranjem kondicije, udeležite se športnih prireditev in preizkušajte nove športe. Prav tako se pri kuhanju lotite novih receptov ali pojdite na tečaj in naberite nova znanja. Naj vse to postane način življenja.

5. Negativno mišljenje

“Saj tako ali tako ne bom moral/a ohraniti teže, tudi potem ko shujšam.”

“V teh hlačah nikoli ne bom videti dobro.”

“Ne bo mi uspelo.”

“Ne moremo večno živeti zdravo.”

So vam izjave znane? Dieta ne bo spremenila vašega mišljenja, to morate storiti sami. Če boste na vse gledali negativno, obstaja večja verjetnost, da vam bo spodletelo. Upajte si postaviti visoka pričakovanja, vendar takšna, ki jih lahko dosežete. Z dobro voljo zakorakajte v izziv, saj veste, da imate dovolj podpore. Pozitivno razmišljajte o prihodnosti in si obljubite nagrado, ko vam uspe. S takšnim pristopom boste prišli višje in se ne boste ustavili ali počivali na lovorikah.

Preverite tudi: