Kakšna je idealna teža za žensko, visoko 170 cm?

28. 6. 2024
Deli
Kakšna je idealna teža za žensko, visoko 170 cm? (foto: Profimedia)
Profimedia

Koliko bi morala tehtati ženska, ki je visoka 170 cm?

Idealna telesna teža je tista, pri kateri smo zdravi, se počutimo dobro ter se lahko nemoteno gibamo. Pomembno je, da naša teža ne slabša kakovosti našega življenja oziroma ne ovira vsakdanjih opravil, kot so hoja po stopnicah ali gospodinjska opravila.

Nutricionistka Branka Mirković je za Blic povedala, da kilogrami sicer niso podatek, ki bi lahko točno ocenil, ali je oseba zdrava ali ne. Tudi oseba, ki ima manj kilogramov, je lahko nezdrava, če ima preveč maščobe in premalo mišične mase. Po drugi strani pa oseba, ki ima več kilogramov, lahko v veliko boljši telesni pripravljenosti, če večino teh kilogramov predstavlja mišična masa.

Težko torej rečemo, kakšna teža je idealna. Je pa tukaj nekaj osnovnih smernic, po katerih se lahko ravnamo.

Ne spreglejte:

Idealna teža za žensko, visoko 170 cm (glede na starost)

18 – 25 let

Mlada dekleta imajo dober metabolizem, vendar je koristno, da redno telovadijo. Prava teža za vitkejša dekleta v teh letih je 55 kg, za srednje grajene 61 kg, za nekoliko močnejše pa 67 kg. 

25 – 40 let

Ženske v tridesetih letih počasi opažajo, da se njihov metabolizem upočasnjuje, kilogrami se hitreje nalagajo, a jih je še vedno mogoče lažje izgubiti. Prava teža za vitkejše dame v teh letih je 56,5 kg, za srednje grajene 62,5 kg, za naravno močnejše pa 68,5 kg.

40 – 50 let

Še posebej po 45. letu se kilogrami lažje nabirajo, težje pa jih je izgubiti, zato je v tej starosti še posebej pomembno, da poskrbimo za zadostno mero gibanja in uravnoteženo prehrano. Vitkejše dame bi naj bi v teh letih imele 58 kg, srednje grajene 64 kg, močnejše pa 70 kg. 

50 – 60 let

Po 50. letu večina žensk že vstopi v menopavzo. Hormoni in metabolizem se opazno upočasnijo, zato je ohranjanje ustrezne teže večji izziv. Prav tako obstaja nevarnost izgube mišične mase, zato je še toliko bolj pomemben zadosten vnos beljakovin v kombinaciji z vajami za moč. Vitkejše dame v zrelih letih naj ohranjajo težo 60 kg, srednje grajene 66 kg, močnejše pa 72 kg. 

Vir: krstarica.com