Igra s človekom psom pomaga pri učenju (potrjujejo znanstveniki)

Igra s človekom psom pomaga pri učenju (potrjujejo znanstveniki) (foto: Photo by Timotheus Fröbel on Unsplash) Photo by Timotheus Fröbel on Unsplash
22. 8. 2020

Psi se dolgoročno lažje učijo, če se po učenju igrajo z lastniki, trdijo znanstveniki iz Avstrije in Velike Britanije. Kot so zapisali v strokovni reviji Animals, so učinki vidni tudi še po letu dni, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Znanstveniki so preučevali vedenje labradorcev in ugotovili, da je učljivost psov veliko večja, če se po aktivnem učenju z lastniki igrajo še pol ure. Učinki so vidni že v enem dnevu, kjer se je pri psih pokazalo, da so se učili bolje, če so se nato igrali z lastnikom.

photo by Artem Beliaikin on Unsplash

Strokovnjaki z univerze na Dunaju ter univerze v Lincolnu pa so preučevali predvsem dolgoročni učinek in eksperiment po letu dni ponovili z istimi psi. "Rezultati kažejo, da so se psi vnovič naučili želeno. Psi v skupini, kjer so se lastniki z njimi igrali, pa so pri ponovnem učenju za isto nalogo potrebovali občutno manj časa in ponovitev ter delali manj napak," so zapisali.

Čeprav je bil vzorec preučevanih živali majhen, so strokovnjaki prepričani, da gre za nova spoznanja, ki lahko olajšajo delo s psi. Denimo s psi, ki pomagajo slepim, ali pa službenim psom v policiji, vojski in drugih strokovnih službah.

Vir: STA