Imate težave z jutranjim vstajanjem?

Imate težave z jutranjim vstajanjem? (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
8. 2. 2016

Človek je bitje, ki živi in deluje čez dan. No, zgodba je nekoliko drugačna, ko pogovor nanese na jutranje vstajanje. Nekateri že pred službo brez težav skočijo na rekreacijo in si privoščijo zajtrk, drugim bolj ustrezajo poznopopoldanske, večerne ali celo nočne aktivnosti. Kateri tip ste vi?

Strokovnjaki za spanje ugotavljajo, da je med nami približno deset odstotkov jutranjih tipov in dvajset odstotkov nočnih tipov. Preostali so nekje vmes.

Ali ste nočna ali jutranja ptica (kakšno je torej bitje vaše notranje ure, ki vam določa življenjski ritem) naj bi bilo odvisno od genov.

Vse je odvisno od svetlobe

Vsa živa bitja živijo skladno s svojim dnevnim ciklusom aktivnosti, ki se imenuje cirkadiani ritem – štiriindvajset urni ritem, znan kot biološka ura, ki ureja osnovne fiziološke funkcije.

Ta se pri človeku nahaja v možganih, kjer se vršijo akcije za naš spanec:

  • tema spodbuja tvorbo in izločanje melatonina, ki je odgovoren za zaspanost,
  • svetloba pa zavira nastajanje tega hormona.

Zanimivo pa je, da so znanstveniki pri sesalcih odkrili celo vrsto genov, ki naj bi upravljali z biološko uro, kar pomeni, da je nagnjenost k zgodnjemu ali poznemu bujenju in zaspanosti pravzaprav dedna.

Po čem se razlikuje biološka ura pri jutranjih in nočnih tipih?

Večini ljudi se pod vplivom dnevne svetlobe njihov naravni cikel krajša in uravnava s 24-urno Zemljino potjo. To so jutranji tipi, ki se že navsezgodaj zbudijo čili in spočiti.

So pa tudi takšni, ki so ob jutrih neobčutljivi na svetlobne dražljaje. Ti ohranjajo svoj naravni biološki ritem in prej ali slej postanejo nočne ptice.

Če iz narave ne bi prejemali svetlobnih signalov in če bi npr. odhajali spat ter se zbujali, kadarkoli bi začutili potrebo po tem, bi se ciklus vsak dan podaljšal za 18 minut.

Ali lahko zamenjamo svoj ritem?

Strokovnjaki pravijo, da je mogoče. Z dobro motivacijo in pravo voljo, s kakšno lekcijo iz samopomoči in z naravnimi sredstvi, ki privabijo spanec, potrebno pa se je držati nekaterih nasvetov in si vzeti dovolj časa.

Vendar pred odločitvijo za menjavo svojega naravnega ritma premislite, ali je to res potrebno. Pri ljudeh, ki se drastično odmaknejo od svojega naravnega ciklusa, se lahko namreč pojavijo prav neprijetne zdravstvene težave.

Strokovnjaki sicer priporočajo, da se za menjavo bioritma z nočnega na jutranjega odločite med dopustom ali prazniki. Najprej pa morate ugotoviti, koliko ur spanca potrebujete.

Ko ugotovite, kako dolg mora biti vaš nočni počitek, izračunajte, kdaj boste morali v posteljo, da se boste ob želeni uri zbudili naspani. Če vam ritma ne uspe spremeniti na hitro, poskusite vsak dan zaspati 15 minut prej, vse dokler ne dosežete ure, ki ste si jo zastavili kot cilj.

Da boste lažje zaspali in dan začeli zgodaj

  • Pozno popoldne in zvečer se izogibajte naporom,
  • po 16. uri se odpovejte kavi in drugim poživljajočim pijačam,
  • pred spanjem pripravite vse, kar potrebujete za naslednji dan (izberite oblačila, kupite sestavine za zajtrk ...),
  • spat se odpravite v mirno in dobro zatemnjeno spalnico in
  • zjutraj najprej v sobo spustite dnevno svetlobo (za svetlobo poskrbite tudi na oblačen dan) in svež zrak.

Ko ujamete svoj novi ritem in se začnete dobro počutiti, vztrajajte pri njem tudi ob dnevih, ko vam sicer ni treba zgodaj vstati, sicer bo ves trud zaman.

In če ne gre? V tem primeru je najbolje, da se s tem sprijaznite in, če je to seveda mogoče, temu prilagodite svoje življenje.

Vir: www.sensa.si

Priporočamo: Premalo spanca - vzrok za kopičenje maščob