"Imejte vsak trenutek z ljudmi, ki jih imate radi." Pogovor z mamo športnice Lane, ki je utrpela poškodbe možganov (Video)

"Imejte vsak trenutek z ljudmi, ki jih imate radi." Pogovor z mamo športnice Lane, ki je utrpela poškodbe možganov (Video) (foto: Joži Markelj) Joži Markelj
21. 11. 2021

Lana Markelj je navdušena športnica, ki si je baterije rada napolnila v naravi. Maja jo je doletela huda nesreča s kolesom, v kateri je utrpela poškodbe možganov. Svoje misli nam je zaupala njena mama. 

"Športnica z dušo in srcem," opiše Lano njena mama Joži. "Svoje življenje je posvetila športu. Ponavadi je vstala že zjutraj ob petih in rekla, mami jaz grem na Stol. Sem rekla, da grem jaz tudi, na tistega v dnevno sobo." 

V športu je uživala tako zelo, da se je odločila, da jo bo spremljal tudi v šoli in zato izbrala Fakulteto za šport. Da bi si lažje predstavljali, kako so izgledali njeni dnevi, mama opiše en (poletni) dan. Pa ni bil vsak takšen, opozori: "Odpravila se je na plavanje do Blejskega otoka, potem je naredila 120 km s kolesom, prišla domov, nekaj pojedla in se nazadnje odpravila še na Kofce." 

Z mamo jo je bolj kot šport povezovala peka sladic. Njun odnos Joži opisuje bolj kot prijateljici, ne mati in hči. 

Potem pa se je zgodila tista sekunda na kolesu, ki je Lani spremenila življenje.  Zdravniki so ji dali diagnozo difuzna aksonska poškodba tretje stopnje. Takrat se človek še posebej zave, kaj je tisto, kar v življenju zares šteje. "Objemite se, imejte vsak trenutek z ljudmi, ki jih imate radi," na srce polaga Joži. 

Z nami deli še pomembno sporočilo, nad katerim se lahko zamisli vsak: 
"Kar nisem nikoli podpirala, so socialna omrežja. Da objavljaš kje si, kaj delaš. Ko si na kolesu, in ko si aktiven, pozabi na ostalo. Ne rabiš deliti. Uživaj v trenutku, uživaj v tem, kar delaš in deli kasneje."

"Mi kolesarji smo s tabo," pravi Luka Mezgec, pridružujejo se mu tudi Jan Tratnik, Nik Čemažar, Geraint Thomas in Janez Benko. 

Tudi mi ti želimo dobro okrevanje Lana in pošiljamo veliko motivacije. Ne predaj se! 

HVALA: Luka Mezgec, Jan Tratnik, Nik Čemažar, Geraint Thomas, Janez Benko, Lanina mama Joži, Marko Džalo

Video: Danijel Čančarević

Pripravila: Anja Horjak