Izboljšajte vašo kvaliteto spanja glede na položaj, v katerem spite!

Izboljšajte vašo kvaliteto spanja glede na položaj, v katerem spite! (foto: Profimedia) Profimedia
21. 2. 2022

V katerem položaju najpogosteje spite? Zaupamo vam, kako poskrbeti za kvalitetnejše spanje ter preprečiti težave, kot so bolečine v vratu in hrbtenici.

Spanje na trebuhu

Položaj, ki zelo pogosto privede do bolečin v vratu in hrbtenici. Poleg tega obremenjuje mišice in sklepe, zaradi česar se pogosto lahko zbudite utrujeni ter v bolečinah.

Pomagate si lahko tako, da uporabljate čim tanjši vzglavnik ali pa ga ne uporabljate. V izogib bolečinam v hrbtenici položite vzglavnik ali blazino pod spodnji del svojega trebuha.

Spanje na boku

Že vrsto let se pojavlja vprašanje, ali je bolje spati na levem ali desnem boku. Strokovnjaki zaenkrat še niso opravili dovolj raziskav, da bi lahko z gotovostjo trdili, da je ena stran boljša od druge. Zaenkrat torej velja pravilo, da spite na tisti strani, ki vam je bolj udobna.

Spanje na boku pogosto privede predvsem do bolečin v vratu. V izogib težavam uporabljajte trden vzglavnik z dodatno globino, ki pomaga podpirati glavo. Za dodatno podporo položite še en vzglavnik med svoja kolena, saj tako pripomorete k boljši drži hrbtenice.

Spanje na hrbtu

Položaj, s katerem najlažje ohranjate pravilen položaj hrbtenice, obenem pa lahko blaži bolečine v kolkih in kolenih. Pripomore tudi k sveži in zdravi koži, saj se med spanjem z obrazom ne dotikate vzglavnika.

Za dodatno podporo hrbtenici položite dodaten vzglavnik pod svoja kolena. Tako bo vaša hrbtenica še dodatno razbremenjena in sproščena.