Je to le podopustniška kriza ali bi morali dejansko zamenjati službo?

Je to le podopustniška kriza ali bi morali dejansko zamenjati službo? (foto: Profimedia) Profimedia
23. 9. 2022

Prišli ste s počitnic in se v službi znašli pod kupom papirjev. Zdi se, da vas moti precej več stvari in razmišljate o novi službi. Imate le krizo po dopustu, ali res potrebujete spremembo? 

Spodnji napotki vam bodo pomagali ugotoviti, ali želite le malce podaljšati počitnice in komaj čakate vikend, ali bi zares morali razmisliti o novi službi in se udeležiti kakšnega razgovora. 

Ko boste v dilemi, razmislite o naslednjem: 

Kako se počutite po kakšnih treh dneh dela? 

Prvi dan ne bo odličen, saj se boste vrnili z mislijo, da bi raje ostali na peščenih plažah še kakšen teden dlje. Zato ne sodite službe po prvem dnevu. Dajte si nekaj časa, da se vklopite nazaj v delo, pregledate, kaj je novega in ujamete tempo. O svoji nenadni želji po menjavi delovnega mesta ponovno razmislite po nekaj dnevih. 

Mogoče ste potrebovali samo nekaj dni, da se ponovno vpeljete in sedaj spet uživate. Če pa se je misel po menjavi službe le še okrepila, bo že nekaj na tem. 

Preverite tudi: 

Kakšne volje ste na koncu delovnega dneva?

Mogoče vas je v slabo voljo spravilo dejstvo, da morate zgodaj vstati in ste spali do zadnje minute. No, dan se lahko nadaljuje veliko bolje, zato ga ne sodite po jutru. Raje se po koncu dela vprašajte, ali ste zadovoljni sami s seboj in s tem, kar ste danes dosegli, ali ste srečni le, da je končno konec? 

Spremljanje počutja na začetku in koncu dneva vam bo dalo jasen znak, ali vas služba osrečuje, ali vam gre na živce do te mere, da bi morali razmisliti o menjavi. 

Kaj natanko vas moti? 

Ne vem natanko ... vse? 

To je kar pogost pogovor in včasih je odgovor le v tem, da ste bili pač slabo razpoloženi ali ste malo slabše spali, zato vas je vse bolj motilo kot običajno. 

Naredite naslednje: vzemite svinčnik in na papir (ja, papir!) napišite, kaj vas moti. Je to kaj pri vašem delu, sodelavci, morda okolje, v katerem delate? Ugotovite, ali obstaja kakšna povezava med vašimi težavami in predvsem, ali je rešljiva. Morda jo lahko delno rešite tudi sami. V primeru, da ne najdete rešitve, poskusite najti primernejše delo zase. 

Zapisujte

V zvezek ali telefon, kar vam je ljubše. Kakšen mesec ali celo dlje si zapisujte svoje počutje in misli, ki se vam podijo v glavi v službi. Bodite iskreni. Potem konec meseca prelistajte dnevnik in preštejte, ali je bilo več dobrih ali slabi dni. Preberite zapise in skušajte ugotoviti, kaj povzroča slabe občutke. Je to oseba ali vrsta dela? Morda le kakšna od vaših nalog? Je to nekaj, na kar lahko vplivate in spremenite, ali nekaj, kar bo ostalo?

Lahko se zgodi, da boste ugotovili, da ste bili malce tesnobni ob ponovnem prihodu v službo in se je stanje sedaj normaliziralo. Ali pa boste le potrdili, kar ste že vedeli: potrebujete novo službo.