S temi triki boste (končno) ukrotili svojo jezo

23. 5. 2024
Deli
S temi triki boste (končno) ukrotili svojo jezo (foto: Profimedia)
Profimedia

Tistim, ki vas razjezijo, ne dajte tega, kar želijo od vas: burnega odziva. 

Kakšen je vaš odziv, ko vas popade jeza? Vam je žal, da ste se kdaj odzvali preveč burno, ali se znesli na osebo, ki ni bila nič kriva? Naj se to ne zgodi več. Opremite se s triki, s katerimi boste lažje krotili izbruhe jeze in osebam ne boste dali užitka. Saj veste, nekateri želijo od vas izvabiti le buren odziv. 

Tako boste lažje ukrotili jezo, ko vas popade: 

Obvladujete lahko samo sebe

Precej lažje vam bo, ko boste zares začeli razumeti, da lahko obvladujete le sebe in svoje vedenje. Lahko se odločite spremeniti sebe, svoj odnos, obnašanje ... Žal pa ne morete spremeniti nikogar drugega. Sami si moramo želeti spremembe in narediti načrt, kako priti do nje. Drži pa, da lahko s spremembo svojih besed in vplivov vplivate tudi na druge. Če se nekdo ne zna zadržati, se neprimerno vede ali naredi kaj, kar vas razjezi, to pač ni vaš problem. Škoda je vsega truda, potrpežljivosti in živcev, ki jih vložite v nekoga, ki ga ne morete spremeniti. 

Nikar se ne jezite, zgolj nasmehnite se in opomnite, da lahko obvladujete le sebe, drugi pa so odgovorni za svoja dejanja. 

Ne krivite drugih 

Ste kdaj rekli, da ste se jezno odzvali, zaradi besed ali dejanja nekoga drugega, torej je kriv on? Ali pa zaradi situacije? Žal vam odgovor ne bo všeč: nikogar ne morete kriviti za svoje vedenje, razen sebe. Lahko rečete, da se trudite odzvati bolj mirno, vendar to ni opravičilo. Vaše vedenje in odzivi temeljijo na vaših odločitvah. Kar je tudi dober opomnik za drugo osebo - sama je odgovorna zase, za svoje obnašanje. Morda se je z njim osmešila ali pokazala svoj pravi obraz. Zakaj bi se jezili glede tega? To ne pove nič o vas, pač pa o osebi, ki se tako obnaša. 

Preverite še: 

Ne govorite o tem, kar vas vznemirja

Govorite o tem, vendar ne takrat, ko ste jezni. Izbruh jeze ni primeren čas reševanje, spopadanje ali naslavljanje tega, kar vas vznemirja in v vas prebudi jezo. Prav tako se izognite pojasnjevanju in premlevanju tega, kar vas je pripravilo do jeze v določeni situaciji. Namesto tega se vprašajte: kaj lahko storim, da se umaknem od situacije in si dam nekaj časa za umirjanje? 

Obstaja kar nekaj načinov, ki ne vključujejo burnega odziva, vpitja, preklinjanja in neprimernih vedenj. Kaj vam najbolj ustreza, boste odkrili sami. Morda želite stopiti izven prostora in nekajkrat vdihniti. Ali poslušati svojo najljubšo pesem, oditi na sprehod, koga poklicati ... Preizkusite različne načine, da boste našli nekaj, kar vas najbolj pomiri. Ko boste mirni in boste lahko bolj objektivno gledali na situacijo, analizirajte svoja čustva, zakaj je prišlo do tega in kaj je bil ključen trenutek, ki vas je spravil v jezo. 

Poiščite načine za pomiritev

Kot rečeno v prejšnji točki, morate najti načine, kako se boste umirili, preden izbruhnete v jezi. Lahko poskusite s temi koraki: 

  • Umaknite se v prostor, kjer boste sami, ali obkroženi z malo ljudmi. 
  • Na telefonu odprite beležko in okvirno zapišite, kaj se je zgodilo, kdo je bil udeležen, kaj je rekel ali katere besede so vam najbolj ostale v spominu. Ocenite situacijo ali besede z 1 od 10 glede na to, kako jezni ste postali. 
  • Naredite 15 globokih vdihov. Ali vsaj 5, če za več ni časa. 
  • Vprašajte se: Ali to vpliva na moje življenje? Se dobro odzovem, kadar reagiram takoj v dani situaciji? Kaj je najhuje, kar se lahko zgodi, če s svojim odzivom počakam do naslednjega dneva in vse premislim?

Dajte si priložnost za umiritev in razmislek

Takojšen odziv na situacijo je avtomatski. A če dobro razmislite, običajno situacije, ki v vas prebudijo jezo, ne zahtevajo takojnšnega odziva. Če bi počakali nekaj ur ali do naslednjega dneva, ne bi bili več tako jezni, čustva bi bila manj intenzivna, lažje obvladljiva. Morda vas situacija ne bi več jezila. Včasih lahko razbijete dinamiko že s tem, ko se umaknite, ali rečete, da potrebujete nekaj časa za razmislek. 

Če morate sprostiti nakopičeno jezo, pojdite na sprehod, tek, naredite intenzivnejšo vadbo, ukvarjajte se s hišnim ljubljenčkom ali hobijem, ki ga imate radi. Ko boste mirnejši, predelajte situacijo in ugotovite, kakšen bi bil primeren odziv. Vsekakor se boste odrezali veliko bolje, kot če bi reagirali takoj. 

Kako lahko naslovite temo, ne da bi postali jezni?

Če situacija zahteva pogovor o tem, kar vas je razjezilo in morate z osebo kaj razčistiti, razmislite, kako bi to lahko naredili, ne da bi ponovno postali jezni. Kaj je tisto, kar vas vznemiri? Z razlaganjem lahko "boj" obrnete v pogovor in reševanje stvari, kar je vaš cilj. Pojasnite torej, zakaj se zaradi nečesa vznemirite in poslušajte tudi razlago sogovornika, zakaj je izrekel ali naredil nekaj. 

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič