Nevarnost v domači kuhinji: štedilniki izpuščajo rakotvorne snovi tudi, ko niso v uporabi

20. 5. 2024
Deli
Nevarnost v domači kuhinji: štedilniki izpuščajo rakotvorne snovi tudi, ko niso v uporabi (foto: Profimedia)
Profimedia

Nedavna študija je odkrila zaskrbljujoče učinke kuhinjskih štedilnikov.

Nova študija je povezala plinske štedilnike z enim od osmih primerov astme pri otrocih, je objavila Ameriška komisija za varnost potrošniških izdelkov, ki razmišlja o njihovi prepovedi. Negativni vpliv teh naprav na zdravje ljudi je velik, zato se tistim, ki se plinskemu štedilniku ne želijo ali ne morejo odpovedati, svetuje več načinov za zmanjšanje njegove škodljivosti, poroča krstarica.com.

Ne spreglejte:

Kako plinski štedilniki vplivajo na kakovost zraka?

Plinski štedilniki onesnažujejo zrak v domu. Pri gorenju plina nastaja toplota, ki povzroča vezavo kisika in dušika v plamenu. Elementa se kombinirata in tvorita dušikov oksid in dušikov dioksid, ki lahko dražita pljuča. Vendar to ni edina spojina, ki skrbi. Kuhanje na plin lahko sprošča tudi ogljikov monoksid in celo formaldehid. Vse te snovi imajo različne škodljive učinke na zdravje in lahko vplivajo na dihalni in srčno-žilni sistem.

Vse več raziskav kaže, da plinski štedilniki izpuščajo strupene snovi tudi, ko niso v uporabi. Med tistimi, ki najbolj skrbijo, je benzen, ki je rakotvoren. V eni od nedavnih študij se je izkazalo, da je benzen prisoten v 99 odstotkih domovov v Kaliforniji.

Enaka študija je odkrila, da plinski štedilniki lahko oddajajo toliko benzena kot cigarete, kar jih naredi primerljive s pasivnim kajenjem. "Če imate v svoji hiši ugasnjen plinski štedilnik, lahko dosežete enako količino benzena, kot bi jo pričakovali v hiši kadilcev," je dejal Seth Shonkoff, soavtor študije.

Ali je možno oceniti onesnaženost zraka doma?

Čeprav obstaja vrsta senzorjev za kakovost notranjega zraka, ki zaznava snovi, kot so ogljikov dioksid, hlapne organske spojine in delci, ni poceni domačih različic za testiranje benzena in drugih gospodinjskih onesnaževalcev. Obstajajo nekoliko dostopni instrumenti za odkrivanje uhajanja plina, vendar Shonkoff pravi, da so ti bolj usmerjeni na večja uhajanja, kot na vsakodnevne emisije plinskih štedilnikov.

Kako izboljšati kakovost zraka?

Vklop nape med kuhanjem je ključnega pomena za izločanje onesnaženega zraka. To sicer ni idealna rešitev, saj onesnaženje notranjega zraka le pretvarja v onesnaženje zunanjega zraka. Vendar je to boljše, kot da imate visoke koncentracije onesnaževalcev v svojem domu, kjer lahko bolj poškodujejo vaša pljuča. Druga alternativa je odpiranje oken. Shonkoff pravi, da je smiselno razmisliti tudi o uporabi raznih ventilatorjev oziroma prezračevalnih sistemov.

Seveda je najboljši način za zmanjšanje onesnaženja, da sploh nimate plinskega štedilnika. V kolikor si želite izboljšat kakovost zraka v domu, razmislite o uporabi električnega štedilnika.

Vir: krstarica.rs

Novo na Metroplay: "To so osnovni stebri zdravja" | Nina Dušić Hren