Kaj pomeni biti močen?

Kaj pomeni biti močen? (foto: profimedia) profimedia
30. 1. 2021

Ste močni, ko iz trgovine prinesete težke vrečke, si ne dovolite jokati ob žalostnem dogodku in dokažete premoč nad sodelavcem?

Močni smo, ko …
  • Ne toleriramo stvari in ljudi, ki ranijo našo dušo. 

Zakaj bi se ukvarjali z njimi, če imate vsak dan toliko možnosti početi to, kar vas razveseljuje in imate radi? Vsakokrat, ko ste v družbi negativnih ljudi, izgubite nekaj trenutkov, ki bi jih lahko preživeli s tistimi, ki vas navdihujejo. 

  • Si vzamemo čas zase, kadar trpimo.

Ravno nasprotno - kadar nam je hudo, si radi zadamo na tisoče nalog, ki nas bodo zamotile … In ob katerih bomo pozabili nase, se (spet) zanemarili. 

  • Spoštujemo svoja čustva tako, da si jih dovolimo izraziti in čutiti. 

S pozitivnimi čustvi običajno nimamo težav, medtem ko se negativnih bojimo in ne želimo, da bi kdo vedel, da jih doživljamo. 

  • Si naklonimo prijaznost in razumevanje, tudi kadar menimo, da si tega ne zaslužimo. 

V resnici smo marsikdaj prestrogi do sebe in si ne naklonimo lepih besed, čeprav bi jih v enaki situaciji z veseljem namenili prijatelju. Namesto tega se oglasijo negativni komentarji, ki škodijo samopodobi. 

  • Se obdamo s stvarmi, ob katerih čutimo veselje in z ljudmi, ki nas osrečujejo. 

Zakaj toliko energije porabimo na osebah, ki oddajajo samo negativnost in nas vlečejo na dno? Kaj si tisti, ki nam pomenijo ogromno, ne zaslužijo več pozornosti in časa?

  • Prosimo za pomoč, ko bremena na naših ramenih postanejo pretežka. 

To ni šibkost, ampak izraz moči in premišljenosti. Veste, da ne boste zmogli sami, a vendarle želite, da bo naloga dobro opravljena. Ali da se prebijete skozi težko situacijo. Zato prosite za pomoč. 

  • Si damo dovoljenje, da s postavljanjem mej zadovoljimo tudi svoje potrebe. 

Te večkrat ostanejo neizpolnjene, ker si nakopljemo toliko dela s potrebami drugih in vse postavljamo na prvo mesto - pred seboj. Pozabimo na najpomembnejšo osebo. 

  • Poskrbimo zase. 

Vzamemo prost dan, ko se ne počutimo dobro. Se obrnemo na prijatelja, ko potrebujemo pogovor. Se prej odpravimo v posteljo. Jokamo. Si vzamemo več časa za pripravo obroka. Ne pozabimo na steklenico z vodo. Si vzamemo čas za sprehod.