Kako dolgčas spremeniti v produktivnost?

Kako dolgčas spremeniti v produktivnost? (foto: profimedia) profimedia
27. 7. 2018

Ne veste, kaj bi počeli? Včasih imate pred nosom veliko stvari, ki bi jim bilo vredno posvetiti čas. Preverite navade, s katerimi boste postali produktivnejši in nekaj idej, kaj početi, ko vam je dolgčas.

Kolikokrat se znajdete v situaciji, ko ne veste, kaj bi počeli ali kam bi se odpravili in ne znate pregnati dolgčasa? Nekaj navad za boljšo produktivnost vam lahko pomaga, da ležanje na kavču ali posedanje nadomestite z nečim koristnim. Že počnete katere izmed njih?

Ustvarite jutranjo rutino

Če boste dan začeli produktivno in z dobro voljo, imate manj možnosti, da bo popoldne spet zdolgočaseno. Pripravite zdrav obilen zajtrk, naredite nekaj vaj za raztezanje in stvari pripravite že večer prej, da ne boste zmedeni skakali po hiši in lovili zadnje minute. Ko se boste naučili uživati v jutrih, bo v vašem dnevu veliko manj stresa in že v prvi polovici se boste počutili produktivno.

Naredite seznam prioritet

Včasih se znajdemo v dolgčasu, ker ne vemo, na katerem koncu bi se lotili opravkov. Zato razmislite, kaj vse morate v določenem dnevu postoriti in razporedite opravke glede na nujnost. Če ugotovite, da vam bo ostalo nekaj ur prostega časa, načrtujte aktivnosti tudi takrat in se v velikem loku izognite dolgčasu.

Pametno upravljajte s časom

Medtem ko se dolgočasite in čakate, da minejo neskončne minute, vam zmanjkuje časa za opravke, ki se jim morate kasneje posvetiti. Da bi to odpravili, pričnite uporabljati planer. Zapisujte si, kaj ste počeli v katerem delu  dneva in spremljajte, kje izgubite največ časa. Če boste vedeli, kaj sledi, boste bolj produktivni, kot če bi morali sproti načrtovati svoj dan. Stvari razporedite tako, da ne boste imeli časa za zdolgočasenost.

Proslavite dosežke

Že misel na to, kaj bo sledilo, ko opravite projekt ali se soočite z goro papirja, vas lahko spodbudi, da se opravila tudi zares lotite. Zato si vzemite čas za proslavljanje, ko dosežete cilje. Povabite prijatelje in priredite družabni večer ali pa se nagrajujte z aktivnostmi, ki jih imate radi.

Za vsak slučaj pa lahko sestavite tudi seznam stvari, ki jih boste počeli, kadar vam bo dolgčas. Dodate lahko naslednje:

1. Počistite navlako. Naj bodo to kupi knjig, neurejena miza, gora perila, zmeda v hladilniku - lotite se urejanja in se sproti znebite tistega, česar ne potrebujete.

2. Ponovno analizirajte težavo. Sedaj imate čas, da v miru razmislite o problemih, ki vas pestijo. Morda boste ugledali rešitev, ko s spočito glavo ponovno vse premislite.

3. Sproščajte se, kakorkoli že to pač počnete. Naredite nekaj jogijskih vaj, globoko dihajte, napolnite kad s toplo vodo in mehurčki, zalivajte rastline …

4. Lotite se projekta, ki ste ga hoteli začeti. Morda se želite naučiti kvačkanja, sami okrasiti vrtno mizo ali se lotiti urejanja vrta. Naredite prvi korak.

5. Postorite kratke zadolžitve, ki so na sporedu za tisti dan. Vedno se najdejo opravki, kot je odnašanje smeti, zlaganje posode, likanje, brisanje prahu …

6. Berite. Ko boste začeli s to navado, vam bo kmalu zlezla pod kožo in kar naenkrat boste iskali proste trenutke le zato, da bi nadaljevali s knjigo, ki ste si jo sposodili.

7. Gibajte se. Če se vam zares ne ljubi, začnite s sprehodom, ki bo morda prešel v počasen tek ali pa se boste na koncu znašli na vrhu bližnjega hriba.

8. Razmislite, kaj boste jutri jedli za kosilo ali malico. Lahko kaj pripravite že danes in si olajšate kuhanje ter prihranite čas?

9. Organizirajte potovanje, družabni večer, družinsko kosilo … Karkoli, kar se približuje. Razmislite, kaj morate pripraviti in česa ne smete pozabiti.

10. Razvajajte hišnega ljubljenčka. Od tega bosta imela korist oba: domača žival bo dobila več pozornosti, vi pa boste izkusili terapevtski učinek, ki ga ima že nekaj minutno božanje živali.

Nazadnje pa se opomnite, da ste za dolgčas krivi sami in nihče drug.