Kako najti smisel v življenju? Zastavite si 2 vprašanji

Kako najti smisel v življenju? Zastavite si 2 vprašanji (foto: Profimedia) Profimedia
5. 9. 2021

Tudi vi čutite pritisk, kot da bi bili na tekmovanju – govorijo vam, imeti moraš cilj v življenju, najti moraš svojo strast. Ta trenutek. Eno in edino, da bi obogatili in osmislili življenje?

Toda zakaj bi sami ustvarjali tak pritisk nase – imeti en cilj v življenju ali poiskati eno strast?

Rastemo celo življenje. Kdo lahko potrdi, da se v naslednjih desetih, dvajsetih, tridesetih ... letih naši cilji ne bodo spremenili in razvili v nekaj povsem drugega?

Pandemija je prinesla veliko izzivov, na katere ni bil nihče pripravljen.

Mnogi so bili prisiljeni (ali dobili priložnost – odvisno, kako gledate na situacijo) ponovno razmisliti o tem, kaj bodo počeli in kako preživeli preostanek življenja.

Morda ste izgubili službo in želite to izkoristiti kot priložnost, da ugotovite, kaj drugega bi lahko počeli in v tem bolj uživali. Morda pa ste preteklo leto delali več kot kdajkoli prej, zaradi česar ste se začeli spraševati, ali si res želite še naprej služiti kruh na tak način.

Seveda ni vedno mogoče – ali celo priporočljivo – preprosto slediti svoji strasti, ko gre za iskanje novega dela.

Koristno pa je razumeti, kaj je tisto, kar ima za vas smisel. Rezultat ni nujno vedno povezan s kariero, lahko vam pomaga ugotoviti, kako smisel vnesti v različne dele življenja – vključno s službo.

Postavite si dve vprašanji, ki vam pomagata prepoznati gonilne sile v vašem življenju, svetuje Cleo Wade, umetnica, TED govorka in avtorica številnih knjižnih uspešnic.
Alina Vilchenko| Pexels
  • Prva stvar, ki jo izpostavlja Cleo, je, da se kljub vsem pritiskom, ne bi smeli počutiti, kot da moramo najti eno in edino strast, da bi osmislili svoje življenje.

Smo večplastna bitja, z obilico talentov, interesov in s številnimi idejami.

Zakaj bi se torej omejevali?

  • Druga pomembna stvar: naše strasti in zanimanja se skozi življenje spreminjajo – kar je povsem normalno – in poskusi, da bi usmerili ves svoj čas in energijo v eno samo strast, en sam cilj, lahko pustijo občutek nepristnosti in povzročajo veliko stresa.
Zato predlaga – vnesite strast v vse, kar počnete.

Ali eden boljših nasvetov, ki jih je prejela, ko se je tudi sama borila v službi:

"Ne obremenjuj se s tem, kaj moraš početi med deveto in peto. Osredotoči se na to, kdo si od petih do devetih."
Začnete lahko z naslednjima dvema vprašanjema:

1. Kakšen tip prijaznosti, skrbi, veselja in potrpljenja moram koristiti oz. kaj od tega potrebujem, da bi v odnos s seboj in z drugimi vnesel/a več strasti?

2. Kakšno stopnjo odprtosti in radovednosti moram imeti, da bi svojemu delu in nalogam v življenju vnesel/a pomen (še posebej, ko gre za stvari, ki v meni ne sprožijo takojšnjega občutka navdušenja)?

Ko bolje razumete, kako bi radi pristopili k življenju, lahko podoben pristop uporabite v službi, doma in v družbi. Nihče nima le ene strasti in enega cilja. 

Prirejeno po Life Hacker

Profimedia