25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Kako okrevati po izgorelosti

Kako okrevati po izgorelosti (foto: Profimedia) Profimedia
17. 9. 2017

Izgorelost se ne zgodi čez noč, ampak prihaja počasi skupaj z obilico dela, ki se kopiči. Sploh se ne zavedamo, kdaj se začnemo utapljati v zadolžitvah, zato nam telo to sporoči z obliko izčrpanosti.

Preden se lotimo vprašanja, kako se spopasti z izgorelostjo, ko ste ji izpostavljeni, ovrzimo dva mita, v katera verjame veliko ljudi.

1. Mit: Ker ste izgoreli, ste šibki in ne znate obvladovati stresa.

To zagotovo ne drži, pravzaprav je takšna reakcija ravno obratna. Telo vam sporoča, da se morate ustaviti, da bi lahko bolje obvladovali stres. Ko pregorite, je um prenapolnjen z mislimi, idejami in skrbmi, zato jih ne morete več obvladovati. Ko se tega zavedate, lahko stopite korak nazaj in ponovno ugotovite, kakšni so vaši cilji in kaj počnete narobe. Naravni človeški instinkt bo povedal, da ste za vse krivi sami, vendar nihče ni narejen tako, da bi bil lahko izpostavljen stresu dalj časa. Tudi znani podjetniki in ljudje, za katere se zdi, da vsak dan uspešno premagujejo delo in zmorejo vse, imajo v ozadju mnoge, ki skrbijo za podrobnosti, ki jih ne vidite. Nihče ne more vsega storiti sam.

2. Mit: Izgorelost mora ostati skrivnost.

Če nikomur ne poveste, da ste pregoreli, boste še bolj škodovali svojemu zdravju. To ne pomeni, da morate stopiti na pisarniško mizo in vsem povedati, kaj se dogaja z vami. Poiščite osebo, ki ji zaupate in se pogovorite z njo ter poiščite nasvet pri strokovnjaku. Tudi prijatelji vam bodo zagotovo radi pomagali.

Načrt za okrevanje po izgorelosti

Zelo pomaga preprosta skrb za telo in čustva, kar ste zaradi prezaposlenosti zadnje čase očitno zanemarjali.

  • Zastavite si cilj in se ga držite

Preglejte trenutne cilje. Ste imeli preveč dela in se osredotočali na stvari, ki vas vodijo proč od zastavljenega? Morda so se stvari spremenile, odkar ste začeli delati na njih in morate spremeniti smer. Obkrožite želje, za katere se hočete še naprej truditi in prečrtajte tiste, ki niso več pomembne glede na situacijo. Aktivnosti pritegnejo še več dela, zato vam življenje ponuja dodatne opravke, ko ste že tako zaposleni. Uskladiti morate cilje in dolgoročne načrte, da boste vedeli, kaj je odveč in kaj lahko obdržite.

  • Spanje postavite na prvo mesto

Med seboj smo si različni, zato so nekateri produktivnejši zjutraj, drugi v popoldanskih urah. Povsem druga stvar pa je, ko večere spremenite v delovne ure, kljub temu da morate zjutraj zgodaj vstati. Če želite okrevati po izgorelosti, morate opustiti večerno delo za službo. Ugotovite, ob kateri uri se morate spraviti iz postelje in poskrbite, da boste odšli spat pravočasno. Redno početje bo ustvarilo ritem in zdravo navado. Naspani se boste lažje spopadali s težavami, ki vas doletijo čez dan. Če vas skrbi, da bo tako dan imel premalo ur, ponovno preverite vaše prioritete in izločite vse, kar je odveč oziroma ni nujno potrebno.

  • Ne preskočite odmorov

Dopust vam omogoča, da se za nekaj časa odmaknete od stresa, spočijete in obnovite moči za nadaljevanje. Če se znajdete v stresnem obdobju, porabite tiste počitniške dni, ki vam vedno ostanejo in si privoščite podaljšan vikend. Že en dodaten prost dan lahko pozitivno vpliva na vaše počutje. Enako velja za odmore za kosilo, ki jih preživite pred zaslonom s sendvičem v roki. Vzemite si teh 30 minut le zase, brez telefona in drugih stresorjev. Privoščite si zdravo kosilo. Če nimate druge možnosti, si ga prinesite od doma. Nič ne bo narobe tudi, če greste na skodelico kave s sodelavci, ki ste jih zapostavili zaradi dela.

Preberite tudi: 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri