Kako se odklopiti po napornem dnevu ali tednu? (obvezno ob povečani uporabi telefona in računalnika)

Kako se odklopiti po napornem dnevu ali tednu?  (obvezno ob povečani uporabi telefona in računalnika) (foto: Profimedia) Profimedia
29. 1. 2021

Po dnevih in tednih, ki so nasičeni z zoom sestanki in povečano uporabo telefona, je nujno potrebno, da se znate sprostiti. 

Kako zelo smo izčrpani, se zavemo šele, ko se pozno popoldne sesedemo na kavč. Pa saj nismo počeli nič takšnega, ali pač? Delo od doma, domače naloge z otroki, elektronska pošta skozi cel dan in kup sestankov ... Sedaj pa si zaslužimo malce brskanja po družbenih omrežjih. 

Ne ravno, če se zvečer (ali čez vikend) želite popolnoma sprostiti in zbistriti misli. 

Povsem logično je, da ste mentalno zelo utrujeni, verjetno izčrpani in z zadnjimi atomi skušate vseeno žonglirati med službo, družino in dejstvom, da smo že kakšno leto bolj ali manj doma. Preden izgorite, v svojo rutino vpeljite tudi čas za sproščanje - takšno pravo, ne brskanje po družbenih omrežjih. Prvo pravilo je, da vedno, kadar lahko in še posebej v času za sproščanje, izklopite elektronske naprave. 

Potem pa sledite naslednjim nasvetom. 

VEDNO najdite čas za sprehod

Lahko se sprehodite tudi po ulici in le za 15 minut, če nimate časa oditi v gozd ali kam drugam v naravo za malce dlje. Čeprav ne boste čisto takoj opazili posledic sprehodov, bodo dobro prevetrili vaše možgane, vi pa se boste končno malo razgibali, kar bo telesu dobro delo. 

Obvezno torej na sprehod kadar je le možno!

Hvaležnost daje smisel

Velikokrat ste že slišali, da moramo biti hvaležni za majhne stvari in da nekateri celo pišejo dnevnik hvaležnosti. Če želite, da bodo vaši dnevi spet imeli smisel, boste morali to (končno) storiti tudi vi. 

Dnevnika ne potrebujete, če tega ne želite. Dovolj bo že, da vsak konec dneva razmislite in se pri sebi zahvalite za 3 stvari. Zahvalite se lahko za dobro opravljeno delo, da imate še vedno službo, da je vaša družina zdrava, za odlično kosilo ... 

Spomnili se boste, koliko lepega vas obdaja, kljub temu da še nismo v prejšnji normalnosti. 

Včasih potrebujete samo počitek

Čeprav ni še čas za spanje, telo včasih potrebuje nekaj minut počitka, da se umiri in napolni z energijo. Sveži se boste lažje spoprijeli tako z delom, kot s kupi umazanega perila, domačimi nalogami in drugimi opravili. 

Vendar pozor: eno urni ali daljši dremež vam ne bo naredil nobene usluge. Privoščite si 20 minut počitka in časa ne podaljšujte. Preverite tudi, kaj je dremež s kavo in ali ga potrebujete. 

Joga, intenzivna vadba, risanje, sestavljanka ...

Ali nič od tega. Želimo povedati, da je pomembno, da si vzamete čas za stvari, ki vas veselijo (in niso povezane z uporabo telefona, računalnika ali televizije!). 

Sami najbolje veste, kaj po vaših žilah požene adrenalin, za kaj je vedno premalo časa in česa bi se lotili, pa se še niste ... Danes je dan, ko boste s tem začeli. 

Iščite razloge za smeh

Smeh je pol zdravja. V tem je vsaj malo resnice. 

Ko se smejite, za trenutek pozabite na stres in težave ter samo uživate v trenutku. V tem času se umiri srčni utrip in krvni tlak, kar je bil odziv stresa na telo. To boste občutili kot sprostitev. Zato za smeh ni nikoli škoda časa, pravzaprav bi si ga morali vzeti več.