Kako se za vedno znebiti kuhinjskih moljev? Upoštevajte ta navodila

8. 7. 2024
Deli
Kako se za vedno znebiti kuhinjskih moljev? Upoštevajte ta navodila (foto: Profimedia)
Profimedia

Razkrivamo točna navodila, s katerimi se boste za vedno znebili kuhinjskih moljev.

Kuhinjski molji so pogosti škodljivci, ki se znajdejo v našem domu. Hranijo se s suhimi živili, kot so riž, moka, kosmiči, oreščki, suho sadje in podobno.

Zanimivo je, da molji v vaš dom v osnovi ne pridejo sami od sebe, temveč z izdelki, ki jih kupite. Odrasli molji v obratih za predelavo in pakiranje hrane bodo odložili jajčeca na pakiranih izdelkih; slednji bodo nato potovali v trgovino in prišli v vašo kuhinjo.

Ko doma opazite odrasle molje, je to znak, da je okužba z molji v kuhinji že precej razširjena. Vseeno pa lahko kljub temu še vedno ukrepate in se moljev za vedno znebite.

Ne spreglejte:

Kako nevarni so molji?

Morda se besedna zveza "okužba z molji" sliši zelo nevarno, je dobra novica, da kuhinjski molji v resnici niso tako zelo nevarni za ljudi. Tudi, če bi pomotoma zaužili ličinke kuhinjskega molja, načeloma ne bi smelo biti hujših težav.

Vseeno pa je okužba s kuhinjskimi molji precej neprijetna, zato je dobro, da se jih čim prej rešite. Razkrivamo podrobna navodila, s katerimi se boste za vedno znebili kuhinjskih moljev.

Kako se znebiti kuhinjskih moljev?

Da bi se znebili kuhinjskih moljev, si morate najprej vzeti čas in dobro pregledati in pospraviti vse svoje omare in shrambo. Sledi čiščenje, na koncu pa še preventiva, s katero boste preprečili, da bi se molji še kdaj vrnili.

1. Odstranite vse iz svoje shrambe.

Najprej temeljito spraznite svojo omaro oziroma shrambo. če je mogoče, odstranite vse police, posodo, embalažo hrane, podloge za police in vse ostalo, kar se nahaja v vaši kuhinji. Cilj je, da je prostor (oziroma omara) čim bolj prazen.

2. Preglejte živila, ki jih imate.

Preglejte vsako embalažo, posodo, vse mreže ali majhne luknje, kjer bi se lahko nahajale ličinke. Vse, za kar sumite, da je okuženo, takoj zavrzite, po možnosti v smetnjak na prostem.

3. Posesajte območje.

Posesajte vse površine v kuhinji in shrambi, vključno z vrati in stenami vaših omar. Če imate predale, bodite posebno pozorni na predele okoli drsnikov ali drugih podpor, kjer bi se molji lahko skrili.

4. Počistite vse površine.

Pomešajte vročo vodo in navadno milo ter z mešanico počistite vse površine, ki ste jih v prejšnjem koraku posesali.

5. Pobrišite površine s kisom in vodo.

Sledi čiščenje s kisom in vodo. Alkoholni kis pomešajte z vodo v razmerju 1:1 in v mešanico potopite krpo. S slednjo nato prebrišite vse površine, ki ste jih prebrisali z milom in vodo v prejšnjem koraku.

6. Očistite posodo.

Temeljito počistite vso posodo, ki ste jo imeli v shrambi.

7. Očistite pripomočke, s katerimi ste čistili.

Ko ste končali s čiščenjem, takoj zavrzite vrečko sesalca oziroma dobro počistite svoj sesalnik. Tudi smeti čimprej odnesite iz hiše, temeljito pa očistite še vse ostale morebitne pripomočke, ki so vam bili v pomoč pri čiščenju kuhinje.

Ko ste končali s čiščenjem je priporočljivo, da zalog hrane v shrambi ne obnavljajte takoj. Počakajte nekaj dni, da se prepričate, če ste se moljev resnično znebili, šele nato pa v kuhinjo/shrambo ponovno prinesite nova živila.

Preventiva

Ker molji običajno pridejo v dom z nakupom novih izdelkov je najpomembneje, da pred nakupom dobro pregledate živila. Bodite pozorni na luknjice v embalaži ali ostale znake, ki bi lahko nakazovali, da je živilo okuženo.

Izdelke doma shranjujte v dobro zaprtih posodah, ki preprečujejo vdor kuhinjskih moljev.

Kuhinjski molji se tudi izogibajo določenim vonjavam, zato lahko v omare postavite vrečke posušene sivke, lovorja ali mete.

Od vsega pa je najpomembneje, da redno pregledujete svojo shrambo in poskrbite za redno čiščenje. Tako se boste zaščitili pred molji, obenem pa hitro opazili morebitne spremembe in ob tem tudi ustrezno ukrepali.

Vir: forbes.com

Novo na Metroplay: "To so osnovni stebri zdravja" | Nina Dušić Hren