Kaj se zgodi v telesu, če vsak dan pojeste samo dve marelici? Rezultati so presenetljivi

7. 7. 2024
Deli
Kaj se zgodi v telesu, če vsak dan pojeste samo dve marelici? Rezultati so presenetljivi (foto: Profimedia)
Profimedia

Redno uživanje marelic prinaša neverjetne rezultate.

Marelice so polne vitaminov, mineralov in drugih koristnih snovi. So bogat vir vitamina A, znanega tudi kot retinol, ki ni le pomemben za zdravje oči, temveč pomaga tudi pri ohranjanju močnega imunskega sistema, zdravju kože in pri boju proti škodljivim bakterijam.

Ne spreglejte:

Kaj pa se zgodi, če marelice uživamo vsak dan? Tukaj je nekaj učinkov:

Zdrava jetra

Znanstveniki so odkrili močno povezavo med rednim uživanjem marelic in zmanjšanim tveganjem za steatozo ali zamaščenost jeter. Čeprav so raziskave doslej potekale le na laboratorijskih podganah, so rezultati tako obetavni, da nutricionisti marelice že priporočajo tistim, ki bi radi bolje za zdravje svojih jeter.

Močne kosti

Marelice vsebujejo veliko kalcija, ki je potreben za razvoj in zdravje kosti. Poleg tega vsebujejo tudi kalij, še en pomemben mineral ki prispeva k zdravim in močnim kostem.

Zdrav srčno-žilni sistem

Sveže marelice vsebujejo manj kalija kot banane, a suhe marelice so pravi rekorderji po vsebnosti tega mikroelementa. Kalij pa je eden od ključnih elementov za zdravo srce. Vlaknine v marelicah pomagajo pri zniževanju holesterola, kar dodatno varuje srce. Izkazalo se je tudi, da lahko že 100-150 g marelic (približno 2 marelici) na dan znatno zmanjša tveganje za bolezni srca in ožilja ter zniža raven "slabega" holesterola v krvi.

Izboljšana prebava

Marelice, bodisi suhe bodisi sveže, so odličen vir vlaknin, kar krepi zdravje črevesja in ugodno vpliva na prebavo.

Upočasnjeno staranje

Marelice so prava zakladnica antioksidantov, ki ščitijo celice pred oksidativnim stresom in tako zavirajo staranje telesa.

Pomoč pri hujšanju

Marelice so prijateljice vsake diete, saj pomagajo pri odstranjevanju odvečne vode iz telesa in izboljšujejo prebavo. Zaradi visoke vsebnosti vlaknin podaljšujejo občutek sitosti in tako preprečujejo prenajedanje.

Uživanje marelic torej prinaša številne zdravstvene koristi, zato jih vključite v svojo dnevno prehrano in izkoristite vse njihove prednosti.

Vir: krstarica.com

Novo na Metroplay: "To so osnovni stebri zdravja" | Nina Dušić Hren