Kako zaživeti zdravo v 10 minutah?

Kako zaživeti zdravo v 10 minutah? (foto: Shutterstock) Shutterstock
13. 3. 2019 Promocijsko sporočilo

Ne boste verjeli, kaj vse lahko za svoje zdravje naredimo v samo 10 minutah. Poglejte, kaj so ugotovili znanstveniki in mi.

Hiter tempo življenja, dnevne obveznosti in skrbi terjajo svoj davek, drži, a so lahko tudi izgovor za nezdrav življenjski slog. Tako trpijo področja življenja, ki bi jih morali postaviti na prvo mesto: gibanje, čas zase, zdrava prehrana. A danes znanstveniki ugotavljajo, da lahko veliko zase naredimo že samo v 10. minutah.

Z 10-minutno meditacijo nad stres

Mengran Xu, raziskovalka in kandidatka za doktorico znanosti na univerzi Waterloo v Kanadi, je s študijo ugotovila, da stres in anksioznost lahko premagamo že s samo 10-minutno meditacijo, pišejo na dailymail.co.uk. Redno izvajanje kratke in poglobljene meditacije naj bi pomagalo razrešiti notranje konflikte in povečati zbranost, predvsem pa sprostiti telo in pomagati do boljšega počutja. Nekatere pretekle raziskave pa so celo pokazale, da redna praksa čuječnosti in meditacije lahko pomagata pri pomlajevanju in zdravju nasploh.

Do zdravega obroka v 10 minutah

Hiter tempo življenja je velikokrat izgovor za slabe prehranjevalne navade. A nič več! Kajti našli smo rešitev, s katero boste zdrav in hranljiv obrok lahko pripravili v 10 minutah: Braun palični mešalnik MQ5060, ki ga dopolnjuje spiralni rezalnik in omogoča pripravo zelenjavnih rezancev (rezancev iz bučk, korenja, rdeče pese itd.) ter drugih jedi. Mi smo bili nad idejo tako navdušeni, da smo ga želeli preizkusiti in ugotovili smo, da za pripravo zdravega in okusnega obroka (kosila) nismo potrebovali več kot 10 minut. Z Braun paličnim mešalnikom MQ5060 smo pripravili rezance iz bučk in korenja, ki smo jih prelili s tunino omako in za piko na »i« dodali še parmezan. Za malico pa smo pripravili še smuti iz avokada, malin in grenivke. Braunov palični mešalnik pa se je izkazal za učinkovitega tudi pri pripravi trše hrane kot je brokoli, cvetača itd. Zaključek: hitre in nezdrave prigrike boste sedaj brez težav zamenjali za slastne smutije, glavne obroke pa oplemenitili s hranilno bogato hrano.

Rezultati že po 10 minutah gibanja

Na forbes.com pa pišejo o raziskavi, ki jo je opravil profesor kineziologije na univerzi McMaster, Martin Gibala. Ugotovil je, da je že 10-minutna vadba (kot je npr. kolesarjenje na sobnem kolesu) lahko učinkovita. V študiji je 27 moških, ki so bili od malo do nič aktivni, razdelil v tri skupine. Udeleženci prve skupine so dobili za nalogo 50-minutno gibalno rutino (kolesarjenje na sobnem kolesu), sestavljeno iz nekaj minut ogrevanja in ohlajanja. Približno 45 minut so izvajali visoko intenzivno kolesarjenje. Druga skupina je ohranila svojo staro gibalno rutino ali sploh ni bila aktivna. Udeleženci tretje skupine pa so bili naprošeni, da izvajajo 10-minutno kolesarjenje, sestavljeno iz dveh minut nizko intenzivnega dela in 20 sekund zelo visoko intenzivnega, ostalo je bilo lahkotno kolesarjenje. Takšen gibalen vzorec so ponovili 3-krat. Na koncu je sledilo še 3 minute počasnega ohlajanja. Udeleženci so rutino ponavljali 3krat tedensko, in sicer skupaj 12 tednov. Boljšo telesno pripravljenost in boljše počutje so pokazali le udeleženci prve in tretje skupine.