Kdaj je stres lahko dober za vas?

Kdaj je stres lahko dober za vas? (foto: profimedia) profimedia
17. 8. 2019

O stresu vedno govorimo na negativen način, vendar lahko v določenih primerih tudi pomaga. 

Dandanes se je skoraj nemogoče izogniti stresu, zato je nujno, da se ga naučimo obvladovati. Stres ima pogosto negativen prizvok, saj naj bi močno škodil zdravju. Seznam težav, ki jih lahko povzroči ali poslabša, je dolg: bolezni srca, diabetes, zmanjšan libido, težave s spanjem in prehranjevanjem, težave s prebavo … Delno je kriv tudi za debelost in nekatere kronične bolezni. 

Kratkoročni stres pa je po drugi strani lahko pozitiven. 

Ko smo pod stresom, telo v krvni obtok doda adrenalin. To povzroči nekatere reakcije, med drugim tudi pospešen pretok krvi, izboljšan vid in upočasnjeno prebavo. Če bi v takšnem stanju ostali predolgo, bi telo počasi ugašalo, saj bi zanemarilo tudi druge funkcije, ki v tem primeru niso nujne (na primer rast las in nohtov). V začasni situaciji pa se stres lahko primerja s kofeinom, saj poveča energijo, izboljša odzivnost in skrajša reakcijski čas. Zato na prvo mesto postavite naloge, ki morajo biti nujno opravljene in organizirate situacijo. Tu je stres lahko motivator, dokler se dogodki ne zavlečejo ali zmoti kaj drugega, ki ga spremeni v slab dejavnik, ki ne pomaga več iskati rešitve. Pomislite na športnike: vedno slišimo, da je malce pozitivne treme dobrodošle, kajne? Če jo uporabijo v svojo korist, so zaradi nje lahko še boljši. Kadar dovolijo, da jih strah premaga, so rezultati slabi. Takšen pozitiven stres imenujemo eustres. 

Stres vam lahko pokaže tudi, ali je v vašem življenju vse vredu, saj se običajno pojavi takrat, ko vam nekaj manjka. Stopite korak nazaj in preverite širšo sliko: ste srečni, kakšni so vaši odnosi, imate dobro službo, izpolnjujete želje? To izkoristite kot priložnost, da nadgradite ali popravite, kar imate in ne dovolite, da bi stres v vas prebudil negativna čustva. 

Preverite tudi: