Čeprav naše telo samo proizvaja kolagen, se po 20. letu ta proces upočasni. Količina kolagena se v 60. letih prepolovi.
Zmanjšanje ravni kolagena je eden od razlogov, zakaj naša koža s staranjem ni videti napeta in mladostna. iz istega razloga se začnejo lomiti lasje in nohti, bolijo sklepi.
Preberite še:
- Kako povečati fleksibilnost po 40. letu
- 3 pijače, ki se jim izognite, če se ne žleite prehitro starati
Kolagen je najbolj zastopana vrsta beljakovin v našem telesu in predstavlja 30 odstotkov celotne količine beljakovin v telesu. Najdemo ga po vsem telesu, vključno z mišicami, kostmi, lasmi, kožo in nohti.
V telesu je približno 40 različnih vrst kolagena, kolagen tipa 1 pa je najpogostejši in najpomembnejši del naše kože, kosti in mišic. Prehranska dopolnila, ki vsebujejo kolagen, krepijo kožo in tako preprečujejo nastajanje gub, celulita in strij.
- Vsakodnevna uporaba kolagena bo kožo navlažila in povečala njeno elastičnost ter zmanjšala poškodbe, ki jih povzroča izpostavljenost soncu.
Za ženske, starejše od 50 let, je povečanje proizvodnje kolagena izjemno pomembno. V menopavzi pride do pospešene izgube kostne mase, tudi do 20 odstotkov, zato je pomembno, da ženske skrbijo ne le za lepo kožo, ampak tudi za zdravje kosti.
- Poleg dodatkov lahko pomaga tudi izbira živil, bogatih z vitamini in minerali.
To so tri živila, ki jih priporočajo nutricionisti:
Koža in kosti lososa in tune so najbogatejši viri kolagena, a ker jih zares ne jedo, so naslednja najboljša izbira sardele. Pojemo ga celega in prav tako bomo povečali vnos kolagena v telo. Sardine so polne kalcija, vitamina D in omega 3 maščobnih kislin, vse te sestavine pa bodo vplivale tudi na zdravje kosti.
- Čičerika
Kolagen rastlinskega izvora ne obstaja, ker prihaja iz živalskih proizvodov, lahko pa njegovo proizvodnjo spodbudite z uživanjem določenih živil. Čičerika je odličen vir dveh sestavin, ki spodbujata izgradnjo kolagena, in sicer cinka in prolina. Prolin bo podpiral stabilnost kolagena, medtem ko bo cink upočasnil njegovo propadanje.
- Ječmen
Vsebuje mineral, ki bo aktiviral encime, ki sodelujejo pri nastajanju kolagena, ki dokazano pomaga povrniti elastičnost kože in zmanjša videz gub. Ječmen je živilo, bogato s topnimi vlakninami, ki bodo pomagale nadzorovati krvni sladkor in holesterol.
Novo na Metroplay: Helena Blagne iskreno o večeru, po katerem ni več mirno spala | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem