3 živila, bogata s kolagenom: pomagala vam bodo ohraniti lepo in negovano kožo

31. 12. 2024
Deli
Kolagen je najbolj zastopana vrsta beljakovin v našem telesu in predstavlja 30 odstotkov celotne količine beljakovin v telesu. (foto: profimedia)
profimedia

Čeprav naše telo samo proizvaja kolagen, se po 20. letu ta proces upočasni. Količina kolagena se v 60. letih prepolovi.

Zmanjšanje ravni kolagena je eden od razlogov, zakaj naša koža s staranjem ni videti napeta in mladostna. iz istega razloga se začnejo lomiti lasje in nohti, bolijo sklepi.

Preberite še: 

Kolagen je najbolj zastopana vrsta beljakovin v našem telesu in predstavlja 30 odstotkov celotne količine beljakovin v telesu. Najdemo ga po vsem telesu, vključno z mišicami, kostmi, lasmi, kožo in nohti. 

V telesu je približno 40 različnih vrst kolagena, kolagen tipa 1 pa je najpogostejši in najpomembnejši del naše kože, kosti in mišic. Prehranska dopolnila, ki vsebujejo kolagen, krepijo kožo in tako preprečujejo nastajanje gub, celulita in strij.

Slovenijo bo ponoči prešla hladna fronta, ki prinaša sneg: kje ga bo največ?
  • Vsakodnevna uporaba kolagena bo kožo navlažila in povečala njeno elastičnost ter zmanjšala poškodbe, ki jih povzroča izpostavljenost soncu.

Za ženske, starejše od 50 let, je povečanje proizvodnje kolagena izjemno pomembno. V menopavzi pride do pospešene izgube kostne mase, tudi do 20 odstotkov, zato je pomembno, da ženske skrbijo ne le za lepo kožo, ampak tudi za zdravje kosti. 

  • Poleg dodatkov lahko pomaga tudi izbira živil, bogatih z vitamini in minerali.
Katera zivila vsebujejo kolagen?

Prolin bo podpiral stabilnost kolagena, medtem ko bo cink upočasnil njegovo propadanje.

profimedia

To so tri živila, ki jih priporočajo nutricionisti:

Koža in kosti lososa in tune so najbogatejši viri kolagena, a ker jih zares ne jedo, so naslednja najboljša izbira sardele. Pojemo ga celega in prav tako bomo povečali vnos kolagena v telo. Sardine so polne kalcija, vitamina D in omega 3 maščobnih kislin, vse te sestavine pa bodo vplivale tudi na zdravje kosti.

  • Čičerika

Kolagen rastlinskega izvora ne obstaja, ker prihaja iz živalskih proizvodov, lahko pa njegovo proizvodnjo spodbudite z uživanjem določenih živil. Čičerika je odličen vir dveh sestavin, ki spodbujata izgradnjo kolagena, in sicer cinka in prolina. Prolin bo podpiral stabilnost kolagena, medtem ko bo cink upočasnil njegovo propadanje. 

  • Ječmen

Vsebuje mineral, ki bo aktiviral encime, ki sodelujejo pri nastajanju kolagena, ki dokazano pomaga povrniti elastičnost kože in zmanjša videz gub. Ječmen je živilo, bogato s topnimi vlakninami, ki bodo pomagale nadzorovati krvni sladkor in holesterol.

"Imam 107 let in vsem ženskam polagam na srce: za zdravo in dolgo življenje se izogibajte TEM stvarem"



Novo na Metroplay: Helena Blagne iskreno o večeru, po katerem ni več mirno spala | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem