Koliko časa po obroku naj bi se lotili vadbe?

Koliko časa po obroku naj bi se lotili vadbe? (foto: Profimedia) Profimedia
22. 6. 2017

Kako razporedite obroke čez dan ne bo spremenilo količine kalorij, ki jih zaužijete, lahko pa vpliva na počutje in čas, ki je primeren za vadbo. Če se sprašujete, kdaj in kako jesti pred rekreacijo, preverite spodnje nasvete.

Če svojo vadbo načrtujete vnaprej in se je lotite večkrat tedensko, je priporočljivo, da organizirate tudi ure glavnih obrokov. Ne glede na to, v katerem delu dneva se lotite rekreacije, je dobro, da z gibanjem pričnete približno dve do tri ure po večjem obroku. Če se v telovadnico (ali ven) odpravite s polnim želodcem, tvegate nelagodje in občutek, da ste počasnejši kot običajno. Nekatere vadbe spodbudijo prebavo, če pa ste ravno siti, jo lahko ovirajo. Če je od večjega obroka minilo več ur in občutite lakoto, si eno uro pred treningom privoščite manjše prigrizke, ki bodo zadostili potrebi bo hrani in vas kasneje ne bodo obremenjevali.

Tisti, ki ste jutranji tip človeka in običajno telovadite skoraj takoj, ko odprete oči, se spomnite, da telovadba na prazen želodec ni najboljša ideja. Čeprav je marsikomu težko jesti zajtrk, saj še ne občuti lakote, je pomembno, da telo najprej napolnite s hranljivimi snovmi in energijo, potem pa se lotite razgibavanja.

Če niste prepričani, kakšne prigrizke bi si pripravili pred vadbo, je tu nekaj idej.

  • Grškemu jogurtu brez maščob primešajte koščke jabolka ali drugega sadja. To vam bo ponudilo ravno dovolj energije, da boste lahko opravili trening, ki ste si ga zadali.

  • Pri teku na daljše proge in visoko intenzivni vadbi potrebujete »gorivo«, ki vam bo dajalo energijo tudi med treningom. Pripravite ovseno kašo z banano, sladokusci lahko dodate tudi nekaj koščkov temne čokolade.

  • Obložite kruhke s humusom, ki bo z beljakovinami pomagal pri vadbi. Dodajte sestavine po svojem okusu, ki pa naj ne vsebujejo preveč slabih maščob.

  • Hiter prigrizek so tudi oreščki, vendar jih izberite pametno. Paketi mešanih oreščkov, ki jih kupite v trgovini, lahko vsebujejo veliko soli in sladkorja, zato pred nakupom preverite sestavine na etiketi. Ali pa si pripravite svojo mešanico s suhim sadjem, oreščki in semeni.

  • Zmešajte banano, žličko medu, eno žlico kakavovega prahu in mandljevo maslo. Razmažite po jabolčnih krhljih in uživajte v prigrizku. Lahko si jo privoščite tudi kot zdravo sladico po kosilu.

  • Narežite avokado, ga zmiksajte in naredite namaz z dodatkom limone, ali pa na kruh položite kar cele koščke. Primešajte še zelenjavo po svojem okusu.

Preberite tudi: