"Moj video na TikToku je postal viralen, in to niti slučajno ni tako super, kot se sliši" (osebna izpoved dekleta)

"Moj video na TikToku je postal viralen, in to niti slučajno ni tako super, kot se sliši" (osebna izpoved dekleta) (foto: Profimedia) Profimedia
5. 11. 2021

*Pisk* Vaša objava ima nov všeček. Kakšna čustva takšno sporočilo sproži v vas? Iz naslednje zgodbe boste videli, da popularna objava na družbenih omrežjih ni vedno nekaj dobrega. Pravzaprav, lahko povzroči veliko škode. 

"Danes se kvaliteta vsebine na družbenih omrežjih meri v všečkih in ogledih, posebno na TikToku. Vsi si želijo dobiti največ ogledov, pa naj bo to z najnovejšim trendom na družbenih omrežjih, plesnimi sposobnostmi ali s čim trapastim, o čemer vsi govorijo. Česar ne vidijo, pa je začetna reakcija, ki jo ima povprečen ustvarjalec vsebine, ko njegova prva slika ali video postane viralen. 

Meni je osupljivih 300.000 ogledov in več kot 70.000 všečkov prinesel zabavni filter v obliki igre, ki sem ga podkrepila z navdihi ustvarjalcev, ki jih spremljam. Tega resnično nisem pričakovala, saj sem vložila 5 minut dela, nabirati pa se je začelo na tisoče ogledov. To je popolno nasprotje mojih prejšnjih videov. 

Ko sem videla, kaj se dogaja, nisem natanko vedela, kakšen naj bo naslednji korak. Sestri sem začela poročati vsakokrat, ko je video dobil novih 1000 všečkov in novih 10.000 ogledov in še kar nisva mogli verjeti. 

Potem pa so se pojavili komentarji. 

Kdaj bo drugi del? Lahko narediš še to! Takšni in podobni komentarji so mi dali občutek, da moram hitro narediti več vsebine, da zadovoljim publiko in na stotine novih sledilcev, ki sem jih pridobila. Sprva to niti ni bila slaba stvar, saj sem uživala v snemanju videov. Kmalu pa me je ta občutek zapustil ...

Po nekaj tednih je število ogledov mojih videov začelo padati in čutila sem ogromen pritisk, da to popravim in se vrnem v igro. Nenehno sem bila na TikToku, kjer sem obsesivno preverjala število všečkov in ogledov ter odgovarjala na komentarje - to je postal moj nov problem. Večino komentarjev je bilo pozitivnih, seveda pa so se našli tudi negativni in z miselnostjo, ki sem jo imela takrat, jih nisem morala kar spregledati. Morala sem pomiriti negativneže, da bi dobila še več pohval in dobrih sporočil.

V enem primeru je video dobil več slabih kot dobrih kritik, zato sem ga odstranila in se delala, da ga nikoli ni bilo. 

Takrat nisem razumela, da bom s tem, ko moj posnetek doseže na tisoče ljudi, dopustila tudi, da oni dosežejo mene in moje misli. Na to nikakor nisem bila pripravljena. 

Kakorkoli, sedaj sem vesela in kar ponosno rečem, da je nekaj mojih videov postalo vsaj delno viralnih. Pomembno pa je, da se končno zavedam (in bi se morali zavedati vsi), kakšno škodo lahko takšna izkušnja povzroči mentalnemu zdravju, posebej najstnikov in mlajših uporabnikov družbenih omrežij. 

Sama se ne obremenjujem več s številkami, je pa tu še vedno veliko najstnikov, ki dobijo tudi na milijone ogledov in imajo posledično podobne izkušnje z mentalnim zdravjem kot jaz ali še hujše. 

Lahko je trditi, da ogledi in všečki ne bodo pomenili ničesar, nemogoče pa je napovedati, kako bo na tisoče le-teh vplivalo na vas, dokler se vam to zares ne zgodi."
Solen Feyissa