Največje napake, ki jih lahko naredite v savni in s tem ogrozite zdravje

Največje napake, ki jih lahko naredite v savni in s tem ogrozite zdravje (foto: Profimedia) Profimedia
10. 11. 2022

Tudi tisti, ki so savne obiskali že mnogokrat, verjetno še vedno delajo katero od teh napak. 

Nekatera osnovna pravila savne zagotovo poznate, nihče pa vas ne opozori na napake, zaradi katerih se boste morda počutili slabše namesto bolje ali pa se vam bodo savne zamerile. 

Tu je nekaj napak, na katere vas nihče ne bo opozoril, vendar ni dobro, da jih počnete v savni: 

Težek in velik obrok pred savno

Ste si pred odhodom v savno hoteli privoščiti obilno kosilo, ki mu bo sledila sprostitev? Tega raje ne storite. Pojejte kaj lahkega ali vsaj počakajte nekaj ur, preden greste v savno. 

Izognite se mastni in težki hrani, saj že v savni telo prične izločati škodljive snovi, če boste jedli težko hrano, pa bo tudi v vas potekal takšen proces. Lahko doživite glavobol, slabost ali zastrupitev s hrano. 

Ne oprhate se

Ne govorimo o prhi po savni, ki si jo seveda privoščite, saj ste prepoteni, ampak o prhi PRED vstopom v savno. S tem boste poskrbeli za higieno, saj boste s sebe spravili znoj in druge nečistoče ter tako pripravili telo na paro. Hvaležni vam bodo tudi drugi obiskovalci savne, ker vanjo ne boste prinašali umazanije.

Povišate temperaturo na najvišjo

Ne izkoriščajte visokih temperatur savne, ne povečujte temperature na najvišjo in ne polivajte vročih kamnov, dokler notri ne bo nevzdržno.  Visoke temperature bodo slabo vplivale na znojenje, česar ne želite. Lahko se pregrejete, kar vam bo le škodovalo. Če začutite omotico ali kaj podobnega in vam postane neudobno, takoj zapustite savno in spijte veliko vode. 

Kozmetika in parfumi

Naličeni nikar ne vstopajte v savno, saj koža ne bo morala dihati in vaše pore se bodo zamašile. Pravzaprav bi bilo najbolje, če 24 ur pred vstopom v savno ne uporabljate kozmetike, saj sta znoj in kozmetika slaba kombinacija. Če želite najboljšo izkušnjo, pridite z naravnim videzom. 

Alkohol 

Ko greste v savno, izberite vodo ali drugo pijačo, ki vas bo odžejala. Alkohol je precej slaba izbira, saj bo telo le s težavo uravnavalo krvni tlak v savni in še pod vplivom alkohola, poleg tega se lahko že prej pojavi vrtoglavica, slabost, dehidracija ... 

Držite se vode in nesladkanega čaja in spijte veliko - več kot običajno! Vso izgubljeno tekočino morate namreč nadoknaditi.