Pozor! Stroka je v TEH športnih oblačilih odkrila strupene kemikalije!

Pozor! Stroka je v TEH športnih oblačilih odkrila strupene kemikalije! (foto: Profimedia) Profimedia
10. 11. 2022

V nedavni raziskavi so strokovnjaki v številnih športnih oblačilih odkrili strupeno kemikalijo...

Oblačila, ki jih nosite med vadbo, lahko vsebujejo škodljive kemikalije, opozarja novo poročilo Centra za okoljsko zdravje.

Neprofitna organizacija za zaščito potrošnikov je v nekaterih najbolj priljubljenih blagovnih znamkah športnih oblačil na svetu odkrila visoke ravni BPA - strupene kemične spojine, ki ima škodljive učinke na telo.

Po poročanju portala fastcompany.com naj bi na Centru za okoljsko zdravje testirali športne nedrčke, ki jih prodajajo številne blagovne znamke. V številnih primerih so v oblačilih odkrili visoko raven BPA; v nekaterih oblačilih je vsebnost te spojine bila kar 22-krat večja, kakor je dovoljeno v Kaliforniji.

Visoka vsebnost BPA je bila odkrita pri nedrčkih blagovnih znamk Athleta, Pink, Asics, The North Face, Brooks, All in Motion, Nike in Fila.

Podobno raven BPA so odkrili tudi v športnih majicah proizvajalcev The North Face, Brooks, Mizuno, Athleta, New Balance in Reebok.

BPA predstavljajo grožnjo telesu

Dolgotrajno nošenje takšnih oblačil ima lahko grozljive posledice na telo. Izpostavljenost BPA je bila povezana s sladkorno boleznijo, boleznimi srca, rakom, debelostjo, težavami z erekcijo in celo prezgodnjo smrtjo, ugotavlja organizacija.

"Študije so pokazale, da se BPA lahko absorbira skozi kožo in konča v krvnem obtoku, potem ko nekaj sekund ali nekaj minut v rokah držite papir, ki vsebuje BPA. Športne nedrčke in majice nosimo (in se v njih potimo) ure in ure, zato je zaskrbljujoče, da v naših oblačilih najdemo tako visoke ravni BPA," je v izjavi povedala Kaya Allan Sugerman, ena glavnih pobudnic raziskave.

Znamke seznanjene z ugotovitvijo

Iz Centra za okoljsko zdravje so vsem omenjenim blagovnim znamkam že poslali pravna obvestila in jih pozvala, naj v 60 dneh uredijo nastalo situacijo.

Znamka The North Face je obtožbo komentirala za portal Fast Company: "Pri The North Face je naša zavezanost varnosti izdelkov brezkompromisna, prav tako kot naša skladnost z vsemi lokalnimi, državnimi in nacionalnimi zakoni v zvezi z varnostjo izdelkov. Seznanjeni smo z obvestilom, ki ga je objavil Center za okoljsko zdravje, in obtožbe preiskujemo," so povedali.