Narava na recept! Škotski zdravniki namesto zdravil predpisujejo sprehode v naravi

Narava na recept! Škotski zdravniki namesto zdravil predpisujejo sprehode v naravi (foto: Photo by Stuart Clift on Unsplash) Photo by Stuart Clift on Unsplash
28. 7. 2020

Ste že obiskali Škotsko? Čudovita je! Skoraj tako lepa kot Slovenija, čista, zelena, če se malo potrudiš in narediš kakšen korak, tiha in mirna. In kako blagodejna je narava, vedo tudi škotski zdravniki, ki lahko od oktobra naravo svojim pacientom napišejo na recept.

Narava je dokazano blagodejna za naše zdravje, tako fizično kot psihično. Redni sprehodi po bližnjih travnikih, gozdovih ali gorah znižajo krvni pritisk, pomagajo ljudem, ki trpijo za tesnobo, dvignejo nivo sreče pri diabetikih, neverjetno so blagodejni za ljudi s psihičnimi težavami in srčnimi boleznimi.

Photo by Brooke Cagle on Unsplash

Narava je čudovita tudi, ker ni nikoli dolgočasna, saj se ves čas spreminja - včasih čutimo moč vetra, pa sonce in mraz, presenetita nas blato in dež, rosa in led. Pa letni časi in vremenski zasuki, trda skala in prijetno morje, bistri studenec in rjava zemlja.

Pozimi bomo hodili hitreje, ker je hladno, pomladi bomo uživali na soncu in poleti se bomo skrivali pred njim. Ah ja, pa seveda pomladno petje ptic in poletni pikniki v naravi, boj s komarji in iskanje gob ter nabiranje borovnic. Joj, narava je v resnici čudovita, in kot pravijo zdravniki tudi zdravilna.

Photo by Valentin Salja on Unsplash

Če 90 minut vsak dan preživite v gozdu, potem se močno zmanjša aktivnost v delu možganov, ki je kriv za depresijo. Sprostimo se!

Photo by asaf on Unsplash

Prav tako reden stik z naravo močno zmanjša agresijo, celo kronične bolečine so bolj obvladljive, na splošno se nam izboljša imunski sistem, zdravniki pa poudarjajo, da se vsak dan znova čudijo in na novo odkrivajo, kakšno moč imajo na bolnike redni obiski narave.

L.T.D