Ne bojte se preživljanja časa v svoji družbi

Ne bojte se preživljanja časa v svoji družbi (foto: profimedia) profimedia
23. 12. 2018

Tudi ko boste sami, čas preživljajte kvalitetno in se spravite v dobro voljo. Včasih je vaša družba vse, kar potrebujete.

Mnogi imajo v misih prepreko, da čas, ki ga preživijo sami, ne more biti zabaven ali kvalitetno preživet. Dokažite jim nasprotno in se v ednini lotite katere od teh aktivnosti, seznam pa še dopolnite s svojimi predlogi:

Pojdite na sonce - Še posebej, če ste slabe volje, se za nekaj minut s primerno zaščito sprehodite po soncu. Vitamin D se bori proti depresiji in krepi imunski sistem, ob gibanju pa se sproščajo hormoni sreče, zato bi se moralo vaše razpoloženje vsaj za kanček popraviti. Velja pa upoštevati opozorila, ki svarijo pred prekomerno izpostavljenostjo soncu.

Odpravite se na lahek tek - Tek ima mnogo pozitivnih učinkov tako na psihično kot na fizično zdravje. Poleg tega ga lahko izvajate sami in se prilagodite svojim zmožnostim. Ne pozabite se ustaviti ob lepih razgledih in ujeti malenkosti, ki polepšajo dan. Preverite:

Berite - Velikokrat slišano, a premalokrat upoštevano. Veste, da boste z branjem povečali besednjak, izboljšali spomin in spodbudili domišljijo. Velja pa tudi, da s knjigami potujemo v druge svetove, ne da bi se morali zares kam premakniti. Če želite za nekaj trenutkov pozabiti na probleme in ostalo, kar vas obdaja, se zagrizite v knjige in se prepustite dogajanju v drami, kriminalki, romanu ...

Meditirajte - Če meditacija ni v vaši navadi in se ji radi izognete, imate v samoti odlično priložnost, da jo preizkusite vsaj enkrat. Nihče od vas ne pričakuje, da boste s prekrižanimi nogami obsedeli za kakšno uro. Za začetek poskusite že z dihanjem. Vse misli osredotočite na vdihe in izdihe. Skušajte pregnati vse drugo, kar v tistem trenutku kroži po vaši glavi. Ob rednem izvajanju meditacije, boste zmanjšali količino stresa in sprostili misli.

Pripravite si okusno večerjo - Ali kosilo in zajtrk. Zakaj ne bi kuhali samo zase? Pobrskajte za recepti in pripravite svoje najljubše jedi, potem pa se usedite za mizo in uživajte v vsakem grižljaju. Jejte počasi in odstranite vse elektronske naprave, ki bi zmotile vaš mir.

Pospravite stanovanje - Razmislite, kako bi delovni ali kateri drug prostor naredili bolj funkcionalen. Ali pa se lotite kupa neorganiziranih papirjev in jih razporedite po mapah. Izkoristite čas za tisto, kar že dolgo želite pospraviti, prerazporediti, prestaviti … Morda celo prepleskate steno ali obrnete pohištvo in si preuredite sobo.

Naredite nekaj dobrega - Za kogarkoli - prijatelja, znanca ali popolnega neznanca. Namenite nekaj kovancev človeku, ki ga srečate na ulici. Sosedi pomagajte z vrečkami iz trgovine, namesto sostanovalca opravite gospodinjsko opravilo. Občutek, ki ga boste imeli, ko bo druga oseba izvedela za vaš dober namen, bo izjemen in neprecenljiv.