Si želite, da bi vam lasje manj izpadali? Uporabite TO sestavino! (Trik za sijoče lase brez prhljaja in manj izpadanja)

Si želite, da bi vam lasje manj izpadali? Uporabite TO sestavino! (Trik za sijoče lase brez prhljaja in manj izpadanja) (foto: Profimedia) Profimedia
26. 10. 2022

Če si želite, da bi vam lasje hitreje rasli, manj izpadali, če bi se radi znebili prhljaja, pa tudi pri problematični koži lahko pomaga sestavina, ki jo imate v kuhinji. Ste že kdaj poskusili? 

Zaradi bogate hranilne vrednosti velja bučno olje za eno najbolj cenjenih naravnih zdravil. Je bogat vir esencialnih maščobnih kislin, beljakovin ter pomembnih vitaminov in mineralov, kot so železo, magnezij in cink ter vitamini C, E, D in B.

Pridobiva se iz semen buč, vemo, da je zdravo za uživanje, malokdo pa ga uporablja za nego las in kože. 

Bučno olje za nego las in lasišča

Profimedia

Bučno olje naj bi bilo odlično za nego las in lasišča, zlasti za nego proti prhljaju in pri težavah s suhim lasiščem. 

Glede na znanstveno teorijo, naj bi bilo bučno olje odlično tudi za spodbujanje rasti oziroma preprečevanje izpadanja las, saj vsebuje fitosterole. Fitosteroli so skupina sterolov rastlinskega izvora. Zelo so podobni holesterolu, le da imajo večinoma pozitivne zdravstvene koristi.

Domnevno bi lahko fitosteroli blokirali encime in hormone, ki so razlog za izpadanje las. Bučno olje, bogato s fitosteroli, bi torej lahko pomagalo.

Obstajajo tudi druge študije, ki so pod drobnogled vzele naravne pripravke, ki vsebujejo fitosterole in pokazale so, da bi ta teorija lahko delovala. Vključno s študijo iz leta 2017 o rastlinskih oljih, bogatih s fitosteroli in omega-3 maščobnimi kislinami.

  • Kljub temu strokovnjaki poudarjajo, da bo potrebnih več raziskav.

Kako uporabiti bučno olje za nego: 

Obstajajo prehranska dopolnila. 

Zaužije se lahko naravno bučno olje. 1 čajno žličko do 1 žlico trikrat na dan. 

Olje pa se lahko nanese tudi neposredno na lasišče (enkrat na teden ali enkrat na mesec). Nežno ga vmasirajte v lasišče, lase ovijte v vročo brisačo in pustite delovati 15 do 20 minut. Nato lase operite s šamponom kot običajno. 

Ste že kdaj poskusili obratno umivanje las? PREVERITE!

Nasvet: če je le mogoče, izberite hladno stiskano olje. Tako se najbolje ohranijo vse hranilne snovi, saj se bučna semena ne pražijo. 

PREBERITE TUDI: Zato vode, v kateri ste oprali ali kuhali riž, ne zlivajte v odtok!

Bučno olje v kozmetiki

Profimedia

Uporabljalo naj bi se za: 

  • nego nečiste in problematične kože, 
  • pri hiperpigmetnaciji, 
  • za nego rele kože, 
  • za nego nohtov in
  • masažo. 

Bučno olje namreč vsebuje tudi veliko antioksidantov, ki ščitijo kožo in upočasnijo staranje. Zaradi protimikrobnega delovanja pa naj bi bilo odlično tudi za zmanjševanje pojava aken.

Za konec: 

Čeprav je potrebnih več raziskav, da bi potrdili, ali bučno olje lahko prepreči izpadanje las, velja za relativno varen naraven preparat. Prvi rezultati bodo morda vidni šele po nekaj tednih. 

Če pa se pojavijo simptomi alergije (rdečica, srbenje), na mestu, kjer ste nanesli olje, z uporabo prenehajte takoj. 

Preverite še: To se zgodi, če čop ali figo nosite vsak dan