Popolnoma običajne navade, s katerimi škodite svoji koži (šokirani boste!)

Popolnoma običajne navade, s katerimi škodite svoji koži (šokirani boste!) (foto: Profimedia) Profimedia
6. 7. 2022

Zagotovo imate tudi vi vsaj eno od navad, s katerimi nevede škodite svoji koži...

1. Ne čistite svojega telefona

Ali veste, koliko mikroorganizmov se čez dan nabere na vašem telefonu? Glede na to, da danes to napravo nosimo s seboj že povsod, ni nobeno presenečenje, da je naš telefon pravo leglo bakterij. Med klici pa ga imamo brez pomislekov prislonjenega na naš obraz. Napaka! S tem, ko ne čistite telefona, neposredno škodite svoji koži.

2. Uporabljate bombažne prevleke

Imate tudi vi vzglavnike oblečene v bombažno prevleko? A ravno s tem lahko pride do mikro poškodb kože ter prekomernega nastanka gub. Sploh, če spite na boku ali trebuhu je priporočljivo, da uporabljate svileno prevleko, ki je čistejša in koži prijaznejša.

3. Pogosto se dotikate obraza

Tako kot telefon, imajo tudi vaše roke na sebi veliko organizmov, ki lahko škodijo koži. Dotikanje obraza se pogosto dogaja povsem podzavestno, zato se dogovorite z bližnjimi, da vas opozorijo, ko se pričnete dotikati svojega obraza. Seveda pa se potrudite in tudi sami opazujte, kako pogosto se dotikate.

4. Zaščitno kremo uporabljate samo na plaži

Se tudi vi s kremo za zaščito pred soncem namažete samo takrat, ko se odpravite na plažo? Stroka danes pravi, da bi zaščitno kremo bilo treba uporabljati vsak dan - sploh na obrazu. Uporabljati naj bi jo bilo potrebno tudi pozimi in ob oblačnih dneh. Na ta način se zaščitite pred pretiranim nastankom gub, pa tudi resnejšimi težavami, kot je denimo kožni rak.

5. Pred spanjem si ne odstranite ličil

Dermatologi že več let opozarjajo, da bi si pred spanjem nujno morali očistiti obraz, a na podlagi anket številni nasveta še vedno ne upoštevajo. Zato tudi mi opozarjamo, da si vedno odstranite ličila in tako preprečite prehitro staranje kože, akne, izpuščaje ter ostale težave.

Poleg vsega pa je seveda pomembno, da za zdravo kožo poskrbite za zdrav življenjski slog, ki vključuje gibanje, uravnoteženo prehrano ter zadostno količino vode. V kolikor imate kakršne koli kožne težave, pa se posvetujte z dermatologom, ki vam bo podal najboljše nasvete glede na vaš tip kože.