Veste, kaj je 24-urni cirkadiani ritem, kako vpliva na telo in tudi na nego kože?

29. 9. 2021
Deli
Veste, kaj je 24-urni cirkadiani ritem, kako vpliva na telo in tudi na nego kože? (foto: profimedia)
profimedia

Cirkadiani ritem je naš 24-urni ritem. Imamo ga vsi, nekateri imajo daljšega, drugi krajšega. To pomeni, da notranja ura v možganih posreduje signal svojega dnevnega cirkadianega ritma vsem drugim delom možganov in vsakemu organu v telesu posebej.

Odločilna dejavnika za razvoj ritma sta predvsem svetloba in tema.

Spanje ponoči in budnost podnevi je primer dnevnega ritma, ki ga povzroča svetloba. Kar zadeva kožo, pa cirkadiani ritem vpliva na spremembe celic, celjenje ran in občutljivost tkiva za poškodbe.

Čas, ki ga telo zahteva za spanje, pomembno vpliva na vse organe, na celo naše telo. Takrat se telo regenerira. Če mu to odvzamete, ali okrevanje skrajšujete na račun službenih obveznosti, učenja, ponočevanja ali potovanja, lahko na dolgi rok škodujete vašem zdravju.

In kako po naravnem ritmu negovati kožo?
profimedia

Zjutraj: med 6. in 9. uro

Zjutraj ko vstanemo iz postelje, je naša koža lahko suha in razdražena, lahko smo tudi zabuhli.  Vzrok za to občutljivost je naravna hormonska dejavnost (tvorjenje kortizola), ki v njej poteka čez noč. Zato najprej priporočamo velik kozarec vode, nato pa si na obraz nanesite nežne protivnetne kreme s pomirjujočimi sestavinami, kot sta aloe vera in karitejevo maslo. Da v kožo zapremo kar največ vlage, kremo nanesemo po umivanju obraza ali jutranjem prhanju.

Sredi dneva: okoli 12. ure

Skozi dan koža izloča loj, ki služi kot zaščita pred vplivi iz okolja. Količina loja se razlikuje glede na leta, prehrano in hormonsko stanje posameznika. Ta proces odtekanja vlage pa lahko zaustavimo z zaščitnimi serumi ali kremami (najbolje s SPF-faktorjem).

profimedia

Popoldne: po 16. uri

Popoldne, ko imamo za seboj že velik del dneva, koža postane izsušena, zato jo negujmo s hranljivo kremo, lahko pa si pripravimo tudi kakšno domačo masko na primer iz olivnega olja in medu ali pa enostavno nanesemo koksovo olje.

profimedia

Zvečer: okoli 22. ure

Tako kot je za nas zelo pomemben spanec, je tudi za kožo pomemben počitek in obnova njene DNK. Prav med spanjem se koža najbolj regenerira, saj se ponoči pospeši nastajanje kolagena, prosti radikali so nevtralizirani in poškodovane celice popravljene. Zato je zares pomembno, da kožo dobro očistite, morda naredite še nežen piling ter uporabite tudi kremo za predel okoli oči in ust. Izbira dobre nočne kreme je zato zelo pomembna.

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič