Ali težko zaspite in se ponoči pogosto zbujate? Pred spanjem si privoščite zmes teh 2 živil in spali boste kot top

30. 6. 2024
Deli
Vsaj kakšno uro pred spanjem se je priporočljivo izogibati gledanju v ekrane. (foto: Profimedia)
Profimedia

Če se najdete med ljudmi, ki težko zaspijo ali pa se med spanjem nenehno zbujajo, so gotovo poznani primanjkljaji spanca, ki se kažejo v utrujenosti, pomanjkanju energije in težji osredotočenosti tekom dneva.   

Nihče si ne želi krmariti čez dnevne obveznosti povsem povožen in brez moči in na srečo zoper to tegobo obstaja nekaj rešitev. Za kakovosten in krepčilen spanec si namreč lahko pomagate z živiloma, ki ju skoraj gotovo imate že doma.  

Ne spreglejte:

Zmes medu in himalajske soli, ki ugodno vpliva na krepčilen spanec  

Pred spanjem si lahko vsak dan pripravite zmes iz medu in himalajske soli, kar naj bo kot večerna rutina, ki bo telesu sporočila, da prihaja čas za spanje in počitek.  

Za pripravo zmesi zmešajte 5 čajnih žličk medu in 1 čajno žličko biološke himalajske soli. Dobro premešajte in shranite v manjši stekleni posodi ali zaprtem kozarcu. Mešanico vsak večer v manjši količini dajte pod jezik  in pustite, da se v ustih raztopi.

Tovrstna na prvi pogled sicer zelo enostavna mešanica, ugodno deluje na pomiritev in sprostitev pred spanjem predvsem zaradi vsebnosti številnih mineralov. Le ti pomagajo pri nastanku serotonina, ki iz telesa razbremeni stres in omogoči trdnejši spanec.  

V pomoč sta tudi redna večerna rutina in sprostitev pred spanjem  

Poleg tovrstne večerne prakse je za kakovosten večerni počitek smiselno vključiti še nekaj drugih preprostih navad, ki bodo pomagale k hitrejšemu in trdnejšemu spancu. Spalni prostori naj bodo povsem zatemnjeni in primerne temperature.  

Med drugim je poglavitnejšega pomena tudi to, da se pravočasno odpravite spat in pred spanjem umirite svoje misli. Vsaj eno uro pred spanjem se odmaknite od televizijskih ekranov, pametnih telefonov in računalnika.

Namesto tega raje preberite kakšno stran knjige, strnite svoje misli kot zapis v zvezek, poslušajte umirjeno glasbo, si privoščite sproščujočo kopel ali kaj podobnega, zaradi česar se bo telo sprostilo, posledično pa boste bolje zaspali.

Vir: krstarica.com

Preberite še: