Opomniki za dni, ko menite, da niste vredni ljubezni

Opomniki za dni, ko menite, da niste vredni ljubezni (foto: profimedia) profimedia
5. 1. 2022

Sprejeti ljubezen ni vedno lahko. Ko izgubite upanje, preverite ta zapis. 

Včasih nas življenje razočara, naredimo napako, pademo v začaran krog primerjanja z drugimi ali enostavno ne najdemo več navdiha. Takrat se zdi, da ljubezen ni nekaj, kar lahko pričakujemo ali česar smo sploh vredni. 

Za takšne sive dni smo pripravili nekaj opomnikov: 

Ni potrebe po stalnem dokazovanju

Za svoje bližnje, tiste, ki jih imate najraje, ni težko narediti dobrih stvari, nuditi pomoči in jih presenetiti. S tem ni nič narobe. Težava nastane, ko s svojimi dobrimi dejanji želite dokazati, da jih imate radi in kupiti njihovo naklonjenost. Miselnost, da vas bo nekdo imel raje zato, ker boste nekaj naredili, je napačna. Tisti, ki jim resnično veliko pomenite, bodo veseli že vaše družbe in pozornosti. 

Odnosi niso vedno zapleteni

Ko padete v miselnost, da nikomur ni mar za vas, ali da niste vredni ljubezni, se lahko hitro zdi, da morajo biti odnosi vedno zapleteni: vrtiljak čustev, odrekanj, kompromisov in seveda srečnih trenutkov z družbenih omrežij. Pa ni tako.

Ljubezen je včasih lahko najpreprostejša stvar na svetu. Je v tistem objemu, nasmehu in dotiku, kjer se počutite domače. Lahko je brez besed in brez posebnega truda. Sprejme vas natanko takšne, kot ste. In kar je najboljše: ljubezen k vam privlači tiste, ki jim je mar in si želijo vaše pozornosti. 

Pomembno je, kakšni ljudje vas obkrožajo

S kom se družite ima večji pomen, kot si mislite. Če se obdate z negativnimi ljudmi, se bo njihovo mišljenje in vedenje preneslo tudi na vas. Namesto, da bi vas imeli radi, takšne kot ste, bodo od vas zahtevali, da spremenite nekaj stvari na sebi. V njihovi družbi se ne boste morali sprostiti in kmalu boste dobili občutek, da ste z njimi čisto druga (slabša) oseba. 

Ugotoviti morate torej, kako ljudje, s katerimi preživite največ časa, vplivajo na vašo samopodobo in kakšna čustva izvabijo iz vas. Ne bojte si postaviti mej. 

Bodite nežni do sebe

Ko nekoga spoznate, se ne zaženite na vse ali nič, ker druge priložnosti za ljubezen morda ne bo. Vzemite si svoj čas in najprej ugotovite, ali se z osebo sploh ujamete, ali imata podobna zanimanja in iste vrednote na prvih mestih. Če boste kar tako skočili v odnos, se boste kmalu morda počutili še slabše, ko (spet) ljubezen ne bo tisto, kar ste pričakovali. 

Opomnik: Človek ste! 

Ja, naredili ste napako in še veliko jih boste. To je človeško in nikakor ne pomeni, da zaradi tega niste vredni ljubezni. Naučite se lekcije, sprejmite odgovornost in pustite preteklost v preteklosti. Zelo pogosto ste prav vi tisti, ki si ne odpustite. Dotična oseba je dejanje lahko že pozabila ali vam že davno oprostila, vendar tega niste sprejeli.

Ne pustite, da napake iz preteklosti vplivajo na odnose iz sedanjosti in preteklosti. 

Za konec si preberite še lepo pesem Nika Grafenauerja: 

LJUBEZEN

Ljubezen se naskrivaj rodi,

da sploh ne ve zase.

Od svetlih pogledov živi

in tiho rase.

Ljubezen cveti v očeh

zasanjana roža

in nežnost ima v dlaneh,

ki žametno boža.

Na ustnicah ji trepeta

zamišljen vzdih.

In venomer se smehlja

zlat sončni zajček na njih.

Ljubezen plava v oblakih,

ne hodi po tleh.

A rada je s skrivnimi znaki

zapisana v šolskih klopeh.

Ljubezni se jezik zatika,

vse počne sebi navkljub,

dokler ni dovolj velika

za prvi poljub.