Ideja za izlet: Benetke brez množičnega turizma v resnici niso tako drage in naporne (uporabne informacije s cenami)

Ideja za izlet: Benetke brez množičnega turizma v resnici niso tako drage in naporne (uporabne informacije s cenami) (foto: DDD) DDD
31. 7. 2020

Benetke se po večmesečni karanteni počasi spravljajo v normalni ritem življenja, ki pa zahteva seveda tudi uporabo mask v notranjih prostorih, razkuževanje rok in primerno razdaljo med ljudmi. A v resnici so te dni Benetke zelo prijetne, tudi če se iz Slovenije pripeljete le na enodnevni obisk, boste to čudovito mesto doživeli v vsem svojem žaru. 

Priporočamo vam, da greste na pot vsaj ob 6ih zjutraj, da prve korake po tem čudovitem mestu na kolih naredite že pred 9. uro, saj ni lepšega kot doživeti mesto na vodi, ki se prebuja. Zanimivo je opazovati sadjarje, ki po kanalih pripeljejo robo iz bližnjih mest, pred kavarnicami klepetajo domačini, galebi čakajo ribe iz stojnic na prostem, iz vsakega vogala diši po svežih brioših kot Italijani rečejo rogljičkom, da o pravi italijanski kavi sploh ne govorimo.

A naj vam zaupamo nekaj uporabnih informacij, da bo izlet še prijetnejši. Kaj morate obvezno videti in kakšne so cene?

Parkiranje

Parkiranje v Benetkah ali v bližnji okolici niti ni tak problem, kot se mogoče zdi. Na otoku se lahko parkira v garažni hiši Trochetto. Če boste pustili avto za tri ure, vas bo to prišlo 11 evrov, 21 evrov pa pride celodnevno parkiranje (24 ur). Parkiranje na celini tik pred nasipom, ki vodi do Benetk, pa stane 5 do 8 evrov za cel dan, avtobus v eno smer je 1,5 evra na osebo.

Vožnja po kanalih (za otroke brezplačna)

profimedia

Vodni bus ali vaporetto vas bo prišel 7,5 evra za 75 minut - v tem času naredite lepo krožno pot po kanalu Grande. Če boste ostali dva ali tri dni - 24-urna karta stane 20 evrov na osebo. Vodni ´busi´ vozijo tudi na druge otoke kot so Murano, Burano, Lido in se jih vsekakor splača videti. Za otroke do šestega leta je prevoz brezplačen, za ostale pa na žalost velja polna cena.

Krožna vožnja z vodnim taksijem za 8 oseb skozi Benetke stane okoli 90 evrov.

Gondola

DDD

Vožnja z gondolo, slovitim romantičnim beneškim čolnom na vesla (največ 5 oseb), je izkušnja katero ni mogoče doživeti nikjer drugje na svetu, stane pa okoli 80 evrov za 30 minut vožnje

Muzeji

DDD

Benetke so znane po številnih muzejih tako tistih v državni kot v zasebni lasti. Za vse državne muzeje z izjemo galerije dell'Accademia lahko kupite enotno vstopnico, ki je v veljavi 6 mesecev. Cena za odrasle je 40 evrov, za študente in dijake 23 evrov. Za otroke do 6 let je vstop brezplačen.

V zasebnem muzeju Peggy Guggenheim, ki hrani slike številnih svetovno znanih umetnikov, kot so Piccasso, Kadinsky, Magriit, Dali, Klee, Ernst in Modigliani, je vstopnina za odrasle 15 evrov, študenti in dijaki 12. V galeriji dell'Accademia, ki hrani dela beneških slikarjev od 13. do 18. stoletja, je vstopnina za odrasle 12 evrov, za mlade med 18 in 25 letom je 2 evra, za mlajše od 18 let je vstop prost.

Piazza San Marco

DDD

Trg sv. Marka sodi med najbolj slavne in prepoznavne trge na svetu. Na njem stoji Doževa palača (tipična gotska palača), ki je bila sedež doža in je simbol Benetk. Za vstop v palačo je vedno vrsta, tudi v teh dneh je dolga nekaj metrov, vstopnina pa stane od 13 do 25 €.

Basilica di San Marco

DDD

Stolnica svetega Marka je prav gotovo ena najbolj veličastnih religioznih stavb (zgrajena v bizantinskem stilu) postavljenih kadarkoli in kjerkoli.

Caffe Florian

DDD

Najstarejša neprekinjeno še delujoča kavarna na svetu Caffe Florian, ki se nahaja na Trgu sv. Marka v Benetkah, letos praznuje 300 let, saj so jo odprli leta 1720.

Ob odprtju je bila tudi ena redkih beneških javnih prostorov, v katerem so bile ženske dobrodošle, zato sploh ne preseneča, da jo je svoje čase pogosto obiskoval tudi najslavnejši ljubimec vseh časov Giacomo Casanova. Kavarna ima šest tematskih sob, na vrtu pa od aprila do oktobra vsakodnevno igra manjši klasični ali džez orkester. Espresso v mitski kavarni stane 6 evrov.

La Teatro Fenice

DDD

Teatro La Fenice (ali slovensko Feniks) je znamenita beneška operna hiša, kjer sta imela krstne predstave slovita Gioacchino Rossini in Giuseppe Verdi. Ime je dobila po egipčanski mitološki ptici, ki se vsakih 500 let zgradi gnezdo ter se sežge; iz njegovega pepela pa vzleti nov, pomlajen feniks. Operno poslopje v Benetkah je večkrat uničil požar, vendar je bilo vedno obnovljeno in zgrajeno še mogočnejše. 

Mostovi

profimedia

Benetke so zaradi kanalov znane tudi kot mesto mostov katerih je preko 400. Najbolj znan med njimi je Rialto s katerega se ponuja izreden pogled na najlepšo vodno ulico na svetu - Canale Grande. Most z enim velikim lokom je izdelal Antonio da Ponte, končali pa so ga leta 1591. Ponte je v javnem razpisu premagal Jacopa Sansovina, Palladia, Vignola ter samega Michelangela.

Karantena

DDD

Na žalost zadnje čase tako pogosto uporabljana beseda karantena izvira iz italijanske besede quarantina (izpeljanka besede quaranta - 40), kar se nanaša na prakso v Beneški republiki v času kuge, ko so morale ladje čakati pred obalo 40 dni, preden so lahko vplule v pristanišče.

Geto ali Ghetto

DDD

Benetke so imele tudi v predkoronskih časih mirne kotičke. Eden izmed njih je prav gotovo Ghetto, majhna in zanimiva judovska četrt. V 12. stoletju so katoliki v Benetkah začeli ločevati judovsko prebivalstvo od krščanskega ter jih zaprli v Ghetto (imeli so svoj izhod na morje). Od 16. stoletja dalje se je pojem geto razširil za vse judovske četrti po Evropi.

L.T.D.