Ideja za družinski izlet: Ostrič ali Žabnik - lep razgled proti Istri

24. 5. 2024
Deli

Izlet na vrh Ostriča (Žabnika) na slovenski strani Čičarije je prelep tudi za družine z majhnimi otroki in občasne pohodnike, ki si samo želijo preživeti lep dan v naravi. 

Z neporaščenega vrha, na katerem se nahaja okrogla vpisna skrinjica, je lep razgled proti Istri, kjer z višino 1.401 m izstopa Učka. Izlet je primeren tudi za majhne otroke in občasne pohodnike.

Preberite še: 

Ostrič ali tudi Žabnik zaradi značilne piramidaste oblike hitro opazimo tudi iz doline. Razgled na njem je naravnost navdušujoč, saj seže vse do Julijskih in Kamniško-Savinjskih Alp, medtem ko se za sosednjimi Brkini širijo globoki notranjski gozdovi in dviga mogočni Snežnik, kamor jo morate tudi mahniti v naslednjih tednih, preden zapade sneg.

Pokrajina je čudovita, posebno pa vas bo prevzelo, ko boste iz gozda prišli na goličavo, posuto z brinovim grmovjem in redkimi borovci.

Pohodnikov na Ostrič ni prav veliko, saj na vrhu ni koče, je pa zato povsem nova klopca z izrezljanim srcem, kjer si lahko spočijete telo in duha.

Pohodnikov na Ostrič ni prav veliko, saj na vrhu ni koče, je pa zato povsem nova klopca z izrezljanim srcem, kjer si lahko spočijete telo in duha.

DDD

Pohodnikov na Ostrič ni prav veliko, saj na vrhu ni koče, je pa zato povsem nova klopca z izrezljanim srcem, kjer si lahko spočijete telo in duha.  Ostrič se nahaja v regiji Primorska in Notranjska, v podregiji Obalno-Kraška in še ožje v podregiji Podgorski Kras, Čičarija in Podgrajsko podolje.

Do njega pridemo, če z avtoceste Ljubljana-Koper zapeljemo na izvoz Kozina in cesti naprej sledimo v smeri Reke. V vasi Obrov zavijemo desno v smeri vasi Golac, iz katere z vožnjo nadaljujemo proti zaselku Zagrad.

V Zagradu nadaljujemo levo in cesti, ki postane makadamska, sledimo do mesta, kjer opazimo znak za prepoved nadaljnje vožnje (gozdna cesta, uporaba na lastno odgovornost). Tu parkiramo na manjšem parkirišču ob cesti.

Za otroke: Pripoved o Belem polhu Štrpedu

Ostrič je gora, kjer je bilo nekoč veliko polhov. Vsakih 7 let se je tam ob pomoči lune in zlatokljunega sokola Lunja izlegel Beli polh Štrped. Na pogled je bil kakor drugi, le da je Štrped imel bel kožuh in na mestu prednjih nog sokolja krila. Tudi oči je imel sokolje, iz ušes pa so mu rasli jesenovi listi. Štrped so bili molklne (plašljive) živali.

Podnevi so dremali v drevesnih duplinah ali pod bukovimi koreninami, ponoči pa so neslišno letali okoli in pomagali revnim, bolnim in pomoči potrebnim ljudem. (Vir: Zgodbe o Štrpedu iz Materskega podolja, Podgorskega Krasa in Čičarije ; avtor Pavel Medvešček , ilustrirala in opremila Ingrid Rausch; Založba Humar, Bilje 1997)

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič