Ideja za izlet: Vipavski Križ, nekoč središče Vipavske doline, danes njen biser

Ideja za izlet: Vipavski Križ, nekoč središče Vipavske doline, danes njen biser (foto: DDD) DDD
23. 2. 2021

Vipavski Križ, nekoč zelo pomembno mesto, ki je bilo kar nekaj stoletij središče doline, stoji na griču sredi Vipavske doline v neposredni bližini mesta Ajdovščina. Mnogi ga danes imenujejo biser v srcu doline.

Prve pisne listine o kraju segajo v 13. stoletje. Konec 15. stoletja, po uspešnem turškem zavzetju Gorice, je takratni goriški škof dal zgraditi štiri stolpni grad in leta 1483 so ga Goriški grofje obdali z obzidjem zaradi nevarnosti turških vpadov.

DDD

Leta 1532 ga je cesar Ferdinand I. Habsburški povzdignil v mesto. Leta 1636 v mestu dali zgraditi kapucinski samostan, v katerem je živel in deloval sloviti pridigar Janez Svetokriški.

DDD

Z razvojem Ajdovščine je v 19. stoletju mesto izgubilo svojo vlogo. Leta 2015 so domačini s pomočjo sredstev Občine Ajdovščina in sredstev, pridobljenih iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, temeljito prenovili javne površine v vasi ter spet oživeli nekdanji blišč kraja.

DDD


Večina zgradb v Vipavskem Križu je spomeniško zaščitena, naselje v katerem danes živi okoli 170 prebivalcev pa sodi med zgodovinsko najzanimivejše kraje na Vipavskem.

DDD


Krožna pot okoli Vipavskega Križa je dolga 8,2 km. Obiskovalca na poti, ki se vije med polji, vinogradi, oljkami in sadovnjaki, spremlja čudovit pogled na srednjeveški biser Vipavski Križ. Gost bo dobrodošel na postanku pri lokalnih ponudnikih.

Preberite še: Manca Korelc: 101 jezero, ki bi ga moral obiskati vsak Slovenec