Jezero! Čudovitih 12 kilometrov okoli Bohinjskega jezera

Jezero! Čudovitih 12 kilometrov okoli Bohinjskega jezera (foto: DDD) DDD
27. 1. 2020

Gledate serijo Jezero in občudujete čudovite posnetke Bohinja (in seveda Sebastiana Cavazze)? Res je čudovito, sprehod okoli jezera pa vam bo prevetril glavo, razvedril duha in razmigal telo.

Naše največje stalno naravno jezero je dolgo dobre štiri kilometre, široko do 1200 metrov in globoko do največ 45 metrov. Njegova površina znaša 3,3 km2 in obhodimo ga po skoraj 12 kilometrov dolgi poti.

DDD

Na lep zimski dan je čudovito sprehod začeti zjutraj, ko je nad jezerom še skrivnostna meglica, nato pa se za gorami počasi dviga sonce in obsije jezero in sprehajalce.

DDD

Za pot okoli jezera boste potrebovali okoli 2 uri, a ker vas bo pokrajina očarala, se boste veliko ustavljali in fotografirali.

DDD

Cerkev v Ribčevem Lazu

Pot okoli jezera začnite pri cerkvi sv. Janeza Krstnika, ki se nahaja pri mostu v Ribčevem Lazu. Je ena izmed večjih znamenitosti kraja, poleg spomenika štirim srčnim možem, ki je bil postavljen leta 1978 in kipa Zlatoroga. Leži ob Bohinjskem jezeru in je skupaj z mostom čudovita podoba Bohinja, njena posebnost pa je, da je slikar na freski svetega Janeza Krstnika na eni nogi narisal 6 prstov. Pri cerkvi je manjše parkirišče.

DDD

Cerkev svetega Pavla

Z obzidjem obdana srednjeveška cerkev svetega Pavla stoji na koncu (oziroma na začetku) vasi Stara Fužina. Prvotna cerkev je domnevno nastala že v 13. stoletju in je bila namenjena rudarjem in plavžarjem, ki so z družinami živeli na tem območju. Srednjeveško jedro sestavljata ladja in vhodna lopa. Lopa je ena največjih ohranjenih pri nas, tlakovana z okroglastimi rečnimi kamni in ozkimi ploščatimi kamni ter je delo iste delavnice, ki je leta 1639 tlakovala lopo pri sv. Janezu.

DDD

Ledeniško jezero

Bohinjsko jezero je ledeniško-tektonskega nastanka. Prvotna kotanja je nastala z intenzivnim erozijskim delovanjem ledenika na površje. Ledenik je izdolbel dno in ga obdal s čelnimi morenami na vzhodnem delu jezera. V jezero se pri Ukancu, kjer je tudi avtokamp Zlatorog, izliva reka Savica, ki je glavni pritok. Savica izvira sredi skalne stene Komarče in pada v mogočnem slapu v tolmun.

DDD

Jezero je pretočno, saj iz njega teče reka Jezernica, ki že po manj kot 100 metrih skupaj z leve strani pritekajočo Mostnico, ki pride iz Voj, tvori reko Savo Bohinjko. Bohinjsko jezero je bilo leta 1981 vključeno v območje Triglavskega narodnega parka.

DDD

Jezerski bregovi niso pozidani in ohranjajo naraven videz brez človeških posegov. Jezerska voda je izredno bistra in v poletnih mesecih primerna za plavanje in veslanje.

DDD

L.T.D

Preberite še: Ideja za kratek razgiban izlet: vzpon na Sveti Lovrenc in ogled Polhovega Gradca z grajskim poslopjem ali Izlet, ki diši po morju: Napoleonova pot nad Trstom, kjer razgledi polnijo vašo dušo