Na kavo, rogljiček in skok v morje: Milje (Muggia) v Tržaškem zalivu

Na kavo, rogljiček in skok v morje: Milje (Muggia) v Tržaškem zalivu (foto: DDD) DDD
5. 9. 2020

Mesto Milje, ki ima okoli 13 tisoč prebivalcev ter se nahaja v neposredni bližini slovenske meje, je edino istrsko mesto na italijanskem ozemlju. Po mestu se imenuje tudi Miljski polotok. Milje so idealne za poldnevni izlet na kavo, rogljiček in skok v morje.

Na mestu, kjer stojijo Milje, je bil že za časa Rimljanov ribiški zaselek. Leta 931 je vasica prešla pod oblast oglejskih patriarhov. Zametek današnjega mestnega jedra je nastal v 12. stoletju in leta 1256 je bila ustanovljena samostojna mestna občina. 

DDD

Leta 1420 je lokalna uprava padla pod Beneško republiko, katere vladavina je trajala do zatona republike leta 1797. Kasneje so bile Milje še del Napoleonovih ilirskih provinc ter del velike avstro ogrske države, po letu 1920 pa so prešle pod Italijo.

Simpatično staro jedro

Danes se mesto, oddaljeno od Trsta nekaj kilometrov, vse bolj nagiba k turizmu, saj so zasuli soline, opustili kamnoseštvo ter zaprli obe ladjedelnici.

DDD

Izjemno simpatično staro mestno jedro z manjšim pristanom in mandračem (podobnim nekdanjemu piranskemu), ki skoraj spodjeda okoliške stavbe, kaže arhitekturne elemente beneškega sloga, za katerega so značilne ozke ulice, stavbe s simboli leva sv. Marka, balkoni z gotskimi biforami.

DDD

Na glavnem trgu - Piazza Marconi stoji župnijska cerkev sv. Janeza in sv. Pavla, zgrajena leta 1263 na mestu predhodne cerkve iz 11. ali 13. stoletja, pozneje pa je bila večkrat prenovljena.

Občinska palača s stolpom z uro ter dvema občinskima grboma na pročelju je iz leta 1265. Leta 1930 jo je precej poškodoval požar.

DDD

V bližini pristanišča je tudi dvoje mestnih vrat, vrata sv. Roka in na Dantejevi ulici vrata Portizza, z beneškim levom.

DDD

Nad mestom je grad, katerega začetki segajo v leto 1374, stolp z nadzidki so mu dodali ob prenovi, v začetku 18. stoletja.

D.L.T

Preberite še, kam na enodnevni izlet v Italijo: