Potrebujete počitek od delanja več stvari hkrati ("multitaskinga")?

Potrebujete počitek od delanja več stvari hkrati ("multitaskinga")? (foto: Profimedia) Profimedia
10. 8. 2021

Če se najdete v spodnjih simptomih, takoj potrebujete počitek. In to več kot enourni! 

Kadar vsakdanjik od nas zahteva večopravilnost, nimamo časa misliti na utrujenost. Nanjo se spomnimo šele, ko po napornemu dnevu pridemo domov in sedemo na kavč, kjer bi najraje ostali še cel naslednji dan ali dva. 

Preden delanje več stvari hkrati od vas terja davek na zdravju, prepoznajte simptome in si pravočasno odpočijte. Za naprej pa premislite, ali se vam to sploh izplača - veliko bolj produktivni ste namreč, ko se lotite ene stvari in jo dokončate, preden začnete z drugo. 

Nujno potrebujete počitek, kadar: 

Ste ves čas utrujeni ...

Ni važno, koliko skodelic kave spijete, katere nasvete o vadbi in prehrani upoštevate, vedno ste izjemno utrujeni. In to ne le zjutraj, ampak tudi v službi, med igro z otroki ... Zaspanosti ni videti konca. Tudi če imate kdaj čas za popoldanski počitek, ta ne pomaga prav dosti. 

... ampak ne morete spati

Popolnoma izčrpani se uležete v posteljo, prepričani, da boste zaspali v minuti, potem pa se še dve uri obračate in tuhtate, zakaj ne morate spati. Čudno? Pravzaprav ste sami telo spravili v takšen položaj. Znotraj vas namreč vlada alarmantno stanje, kar pomeni, da morate biti ves čas pripravljeni na "nevarnost" (v vašem primeru na službene klice, prepire otrok, opravke). Zato telo tudi ponoči poskrbi, da ste na preži pred "plenilci". 

Nimate pravega apetita

Z občutkom lakote nas telo vedno znova opomni, da potrebuje "gorivo" za normalno delovanje. Kadar zaradi stresa in pomanjkanja časa ne jeste redno, v telesu začne vladati stres in vsa pozornost se osredotoči na najpomembnejše organe: srce, pljuča in jetra. Možgani ne bodo več prejemali signalov za lakoto, prav tako se bodo počasi ustavili drugi manj pomembni procesi (npr. obnova kože, rast las in nohtov ...). 

Ne morete na veliko potrebo

Ne zdi se na prvi pogled, ampak zaprtje je lahko povezano s stresom, še posebej če niste jedli nič neobičajnega in ste trenutno pod velikim pritiskom. Takrat telo neha prebavljati, saj je (kot že omenjeno) to ne nujen proces. Pretok krvi se usmeri v srce in druge vitalne organe, medtem ko hrana prosto "čaka" na dokončno prebavo. Več kot pojeste, bolj napihnjeni postajate in sčasoma si lahko nakopljete hemoroide. Nič kaj prijetno. 

Ste mati ali oče

Verjetno ne obstajajo starši, ki ne bi potrebovali malo odmora. To ni služba, ki jo lahko zaključite ob 17.00, se izpišete in vrnete naslednje jutro - otroci vas potrebujejo neprestano, posebej ko so še majhni. Samo pomislite, koliko stvari naredite čez dan zanje, pa se tega sploh ne zavedate. Seveda ste v stresu in tudi preveč zaposleni, da bi to sploh opazili. Potrebujete opomnik, da si morate NUJNO vzeti tudi čas zase. Izčrpani boste težko dober učitelj, opora, navijač in starš, kakršnega otrok potrebuje. 

Kaj naj počnem, ko si vzamem odmor?

To vam bo povedalo že telo samo, zato mu le sledite. Vseeno pa imate lahko tudi načrt, kaj boste počeli v svojem prostem času. Ne pozabite na: 

  • spanje

  • redne obroke in sladico, ki vam je všeč (razvajajte se!)

  • sproščanje in meditacijo (sami presodite, katera oblika sprostitve vam ustreza)

  • premikanje telesa tako ali drugače (na sprehodu ali vadbi)

  • globoko dihanje (tega čez dan skoraj ne počnemo)

Preverite tudi 11 osebnostnih značilnosti, ki ženske naredijo LEPE! ali pa 6 razlogov, zakaj moramo nujno prekiniti vse stike z bivšimi partnerji

Vir: ravishly