Preden se zakopljete v nakupovanje daril, preverite, kako boste letos zapravili MANJ denarja

Preden se zakopljete v nakupovanje daril, preverite, kako boste letos zapravili MANJ denarja (foto: Profimedia) Profimedia
5. 12. 2022

Imamo nekaj idej, kako v prazničnem času zapraviti manj in lažje preživeti januar. 

Praznični čas je tudi čas obdarovanja, kajne? In to dobro ve vaša denarnica ... Na srečo obstajajo načini, kako v decembru ne boste zapravili preveč. Za začetek pa si prenesite kupone, s katerimi boste obdarovancem podarili svoj čas in lepe trenutke: BREZPLAČNI KUPONI

Kako torej prihraniti nekaj denarja v mesecu, v katerem nakupimo največ daril?

Izdelajte sami

Veliko daril lahko naredite čisto sami, ali vsaj delno dodate svoj pridih, ostalo pa nakupite. Takšna darila so veliko cenejša, obdarovancu pa dajo vedeti, da prihajajo iz srca. Sami lahko ustvarite marsikaj: 

  • Posušite rastline in pripravite svoj čaj. V ljubkih vrečkah bo zares lepo darilo. 

  • Izberite najljubši praznični recept za sladico in v lep steklen kozarec pripravite suhe sestavine, dodajte recept in pentljo. Obdarovanec bo dodal manjkajoče sestavine in spekel sladico. 

  • Izdelajte svojo svečo. Nakup majhne posode za svečnik, stenj in vosek vas ne bodo stali preveč, voska pa bo dovolj za več sveč. Po želji dodajte barvilo ali eterično olje, morda vejico sivke. 

  • Izdelajte nakit in pripomočke kupite v trgovini za ustvarjanje (običajno niso dragi). 

  • Skuhajte svojo marmelado, specite božične piškote ali drugo svojo specialiteto. Domačih dobrot se bo razveselil vsak. 
Skrajšajte seznam obdarovancev

Se vam zdi, da se seznam obdarovancev vsako leto podaljšuje? Pravzaprav to počnete vi, čeprav vam ne bi bilo treba in kljub temu, da vam drugi morda ne kupijo božičnega darila. 

Dobro razmislite, koga imate ob sebi. S kom preživljate največ časa in koga vse bi našteli, če bi dobili nalogo, da v 1 minuti naštejete 5 ljudi, na katere se lahko zanesete in vam veliko pomenijo? Že imate seznam petih ljudi, ki jih morate obdariti, ostalim pa lahko podarite kakšno malenkost, če želite. Izberite le tiste, ki so stalno ob vas - z bežnimi znanci se niti za praznike ne rabite družiti, kaj šele jih obdarovati.

Profimedia
Uvedite igro skriti božiček

Če vas je v družbi prijateljev ali družine preveč, se odrasli pojdite igro skriti božiček. Na listek zapišite imena vseh, potem pa naj vsak izžreba enega, ki ga bo obdaril. To vam bo ponudilo možnost, da obdarovancu podarite nekaj, kar si zares želi in dobro razmislite o njegovem darilu. 

Pri otrocih pa uvedite kakšno pravilo, da vsaka družina obdaruje svoje otroke, ostali dodajte le sladkarije ali kakšno majhno pozornost, saj bo Božičku drugače zmanjkalo daril za druge pridne otroke (če obdarujete npr. tudi družino brata ali sestre ...). 

Manj je več

Kdo pravi, da morajo biti darila velika in bleščeča? Te nemogoče standarde si postavljamo sami, saj smo pod pritiskom zaradi ostalih in predvsem zaradi reklam, ki nas silijo v nakupe. Z družbo se lahko dogovorite, da darila ne presegajo določenega zneska, ali le, da so letos pač skromna, a vseeno pozorna. 

Tako boste veliko privarčevali, ne bo pa se izgubil božični duh, saj boste podarjali iz srca - in to je tisto, kar zares šteje. Obdarovancem bo veliko več pomenilo nekaj osebnega, kot kaj, kar bi kupili.