Se počutite preobremenjeni? TO je nekaj preprostih in hitrih načinov, kako se znebiti stresa

Se počutite preobremenjeni? TO je nekaj preprostih in hitrih načinov, kako se znebiti stresa (foto: Profimedia) Profimedia
18. 9. 2023

Stresu je v današnjem hitrem tempu težko povsem ubežati. Celo nujno pa ga je vsaj nekoliko zreducirati in obvadati, preden, da prične greniti celotno dinamiko življenjskega stila.

Dokazano je, da vadba blaži tesnobo in depresijo, vendar so včasih potrebne še dodatne tehnike, ki pripomorejo k boljšemu počutju. Tukaj je nekaj zdravih navad, ki vam bodo pomagale ohraniti mirnost in se spopasti s stresom.

Nekaj preprostih načinov, kako ravnati, ko ste preobremenjeni:

Poskrbite za miren začetek dneva

Začetek jutra lahko drastično vpliva na celoten potek dneva, zato si ustvarite jutranjo rutino s katero se boste lažje spoprijeli z dnevnimi obveznostmi. Pričnite na primer dan v miru in z okusnim zajtrkom ter sproščujočo glasbo. Nato podajte zavestno namero, da bo vse tekom dneva potekalo v najlepšem redu, kar vam bo pomagalo skozi dan, ne glede na okoliščine.

Sproščanje v kadi

Sproščanje v kadi je eden od najlažjih načinov sprostitve. Vzemite si čas zase in si vsaj enkrat na teden privoščite sproščujočo kopel v katero dodate na primer dve skodelici epsom soli, s katero boste razstrupili organizem in boljše spali.

Proti stresu s pravo hrano

Namesto da posegate po nezdravi hrani, zaradi katere se boste počutili nezadovoljni in boste pogosteje padli v tesnobo, posegajte po zdravih živilih, ki polnovredna in zdrava. V prehrano dodajte dovolj beljakovin in se izogibajte živil, ki vsebujejo veliko sladkorja.

Med delom si vzemite čas za raztezanje

Kadar ure in ure sedite za pisalno mizo, se lahko napetost pokaže v zategnjenosti telesa, predvsem v ramenih in vratu. Če si vzamete nekaj trenutkov za razbremenitev telesa z raztezanjem, ki ga lahko izvajate za pisalno mizo, boste čutili olajšanje in pridobili dodaten zagon.

Čas zase

Ko se počutite kot, da imate polno glavo vsega in ste preobremenjeni, si vzemite vsaj kakšnih 20 minut za sprehod. S tem boste možgane napolnili s kisikom in pridobili več energije. Za sprostitev je zelo primeren tudi obisk bazena ali plavanje na morju ali na splošno v naravnih jezerih in podobno.

Poskusite z akupunkturo

Starodavna kitajska medicina poskuša omogočiti, da qi ali življenjska energija vašega telesa teče prosto in brez ovir. Mnogi posamezniki, ki so pod stresom in napeti, si so po akupunkturi sproščeni in umirjeni.

Privoščite si masažo

Ne pravijo zastonj, da masaža odlično pripomore k sprostitvi napetosti mišic, glavi pa omogoči oddih od vsakdanjih skrbi. Bodite le pozorni, da med masažo ostanete prisotni v trenutku, ter uživate, brez, da ste z mislimi pri nešteto opravki, ki jih še morebiti potrebo postoriti.  

Poslušajte sproščujočo glasbo

Če masaža ni pogosto na vašem spisku sprostitvenih dejavnosti, poslušajte nekaj sproščujočih melodij. Raziskave so pokazale, da je ležanje in poslušanje glasbe enako učinkovito kot masaža. 

Povzeto po: yourtango.com

Preverite tudi pogovor, ki ga vodi Borut Pahor

Sandi Zajc in Borut Pahor se v tokratni epizodi Mastercard® podkasta navdiha pogovarjata o usodnih avgustovskih poplavah, poslanstvu gasilca in kdo je, ko sleče svojo uniformo

Pogovoru prisluhnite tukaj: