Kako bi v resnici morali uporabljati pečico? Jo moramo pred peko segreti? Je po peki treba pustiti vrata pečice odprta? Razkrivamo vse, kar morate o tem vedeti.
Pečica je nepogrešljiv gospodinjski pripomoček, brez katerega bi bili prikrajšani za celo vrsto priljubljenih jedi. Sploh v zimskem času radi pripravimo razne jedi iz pečice, ki razvajajo naše brbončice in zagotovijo dobro voljo.
Kako pa je pečico v resnici treba uporabljati? V številnih receptih namreč piše, da je treba pečico segreti na določeno temperaturo, preden vanjo damo hrano, spet drugi trdijo, da je predhodno gretje potrata energije. Nekateri menijo, da moramo po peki pustiti vrata pečice odprta, drugi zagovarjajo, da to ni potrebno.
Ravno tem vprašanjem so se posvetili tudi strokovnjaki nemškega podjetja Öko-Test in prišli so do zelo zanimivih ugotovitev.
Ne spreglejte:
- Kaj se v telesu zgodi, če greste obroku na 15 minutni sprehod?
- Tek in hujšanje: Zakaj je to najboljši čas za tek, če želite izgubiti maščobo okoli pasu? (In kaj se zgodi, če to počnete na tešče)
- Privoščite si ga vsak dan: To priljubljeno sadje zmanjšuje napihnjenost in poveča energijo
Je predhodno segrevanje pečice potrebno?
Odgovor na to vprašanje je delno odvisen od pečice, ki jo imate. Nekatere pečice se segrejejo zelo hitro, zato predhodno segrevanje ni potrebno. Obenem je pomembno upoštevati tudi, kakšno jed pripravljamo. Nekatere jedi je potrebno vstaviti v že ogreto pečico, spet za druga pa predhodno ogrevanje ni potrebno.
Je po peki treba pustiti odprta vrata pečice?
Naslednje pomembno vprašanje, povezano z uporabo pečice, je, kaj storiti potem, ko iz nje vzamemo pečeno jed – naj pečico pustimo odprto ali jo zapremo? Nekateri trdijo, da jo je treba odpreti, da se v pečici zaradi vlage, ki nastaja med peko, ne bi naredila plesen.
A strokovnjaki iz Öko-Testa trditev zavračajo in poudarjajo, da se to težko zgodi, če imamo pečico z ventilacijo, še posebej, ker so temperature v pečici običajno tako visoke, da bi spore plesni težko preživele.
Po mnenju strokovnjake naredimo več škode, če jo pustimo odprto, saj vlaga in maščoba iz pečice lahko poškodujeta kuhinjsko pohištvo. Seveda je tukaj veliko odvisno od kakovosti materialov, iz katerih je kuhinja izdelana.
Na kratko bi torej lahko rekli, da je treba pečico za jedi, za katere je to potrebno, predhodno segreti in da je vrata pečice, če so kvalitetna, vedno bolje imeti zaprta, po tem, ko smo končali s peko.
Vir: jutranji.hr
- Preberite si še: 7 najbolj zdravih oreščkov, ki bi jih morali uživati vsak dan
Morda vas bo zanimal tudi ta pogovor, ki ga vodi Borut Pahor:
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?