Tek

Tek in hujšanje: Zakaj je to najboljši čas za tek, če želite izgubiti maščobo okoli pasu? (In kaj se zgodi, če to počnete na tešče)

7. 12. 2023
Deli
Tek je odlična stvar za ohranjanje kondicije, marsikdo pa se ga loti, da bi pokuril odvečne kalorije. Pa veste, kako na telo in hujšanje vpliva čas, ki ga izberete za vadbo? (foto: Profimedia)
Profimedia

Tek je odlična stvar za ohranjanje kondicije, marsikdo pa se ga loti, da bi pokuril odvečne kalorije. Pa veste, kako na telo in hujšanje vpliva čas, ki ga izberete za vadbo? 

Po besedah športne nutricionistke Alicie Jones je za izgubljanje maščob jutranji tek najučinkovitejši.

Zakaj?

»Ko je raven kortizola visoka, imate največ energije. Toda če začnete telovaditi kasneje zvečer, se zgodi, da se raven kortizola dvigne, ko bi morala biti ta nižja,« je za newsweek.com pojasnila strokovnjakinja.

To naše telo razume kot pripravo na beg ali boj. In odzove se z zadrževanjem maščobe oz. s povečanim skladiščenjem maščobe v telesu. Kar je še posebej zaskrbljujoče pri nalaganju maščob okoli pasu, ki je ena najnevarnejših vrst debelosti.

Kortizol je hormon, ki ga izločajo nadledvične žleze. Je pomemben hormon, ki sodeluje pri številnih vitalnih funkcijah v telesu: uravnava raven energije in presnovo, ključno vlogo ima tudi pri uravnavanju krvnega tlaka, krvnega sladkorja in pri ciklu spanja. 

Običajno je raven kortizola najvišja zjutraj, ko se zbudimo, vrh doseže med 6. in 8. uro zjutraj. Nato čez dan postopoma upada in ponoči doseže najnižjo točko. 

Kot pišejo na strani klinike Cleveland, raven kortizola zjutraj niha med 10 do 20 mikrogrami na deciliter, medtem ko je v popoldanskem času razpon med 3 in 10 mikrogrami na deciliter.    

Preberite še:

Tu je tudi zanimiva študija

12- tednov trajajoča študija, objavljena v publikaciji Frontiers in Physiology, je preučevala vpliv jutranje in večerne vadbe in odkrila zanimive razlike pri ženskah in moških. Ugotovili so, da je pri ženskah jutranja vadba vplivala na zmanjšanje trebušne maščobe in krvnega tlaka, večerna vadba pa je povečala njihovo mišično moč. Pri moških udeležencih se je zgodilo ravno obratno. Znatno znižanje krvnega tlaka in utrujenosti so opazili pri tistih, ki so telovadili zvečer. 

Kaj se zgodi z vašim telesom, če zjutraj tečete na tešče

Morda zdaj razmišljate, da bi bili rezultati verjetno še boljši in hitreje dosegljivi, če pred tekom ne bi jedli. Vendar ni nujno tako. Da morate telovaditi na tešče, če želite porabiti maščobne zaloge, je staro prepričanje. Dokončnih dokazov ni in potrebne so bolj poglobljene raziskave. 

Strokovnjaki pred vadbo svetujejo obrok, ki vsebuje nekaj ogljikovih hidratov. Telesu morate dati gorivo, poudarjajo.

Še nekaj razlogov, zakaj tek na tešče ni vedno priporočljiv: 

Vadba na tešče lahko povzorči, da bo telo za energijo uporabljalo beljakovine iz mišic. Posledica je lahko tudi nizka raven sladkorja in s tem občutek omotice, slabost ali tresenje. Obstaja tudi možnost, da se bo telo prilagodilo na uporabo maščobnih rezerv in bo posledično začelo shranjevati več kot običajno. 

Ne spreglejte tudi:

Kaj pa če ne morete telovaditi zjutraj?

Seveda za nekatere ljudi jutranja vadba preprosto ne pride v poštev. Vsak ima svojo rutino in nekateri lahko vadbo vključimo le pozno popoldne ali zvečer. 

Ker je raziskava pokazala, da zmerna ali intenzivna vadba zvečer poveča izločanje kortizola v telesu, Jonesova odsvetuje tek pozno zvečer in predlaga, da izberete drugo vadbo. 

»Spanje je dragocenejše od vadbe, še posebej za izgubo trebušne maščobe,« je povedala za Newsweek. »Poskrbeti morate za dovolj spanca, in če to pomeni, da morate telovaditi zvečer, potem naj bo to vadba z utežmi, raje kot dolgotrajna kardio vadba.«

Vsi se ne strinjajo

Mnogi strokovnjaki menijo, da je najboljši čas za vadbo tisti, ki ustreza vašemu urniku – vašemu življenjskemu slogu, obveznostim in motivaciji ali ravni energije. Čeprav drži, če boste telovadili zjutraj, vam ne more nič več prekrižati načrtov.

A za konec ne pozabite: ne glede na to, ali ste polni navdušenja, ali vas že ob misli, da bi si morali zjutraj obuti športne copate, prevzame močan strah, je doslednost bistvena za rezultate

Viri: Newsweek, www.frontiersin.org, my.clevelandclinic.org, verywellhealth.com, www.health.harvard.edu

 

 

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ