Soda bikarbona: obvezna sestavina v vaši kuhinji (+ nasveti, kako jo uporabiti)

soda bikarbona in limone na mizi (foto: Profimedia) Profimedia
20. 1. 2023

Soda bikarbona, znana tudi kot natrijev bikarbonat je priljubljena sestavina za peko. Živilom, kot so kruh, pecivo, mafini in piškoti, daje rahlo, puhasto strukturo. To je zato, ker soda bikarbona reagira s kislino, kot je kis ali limonin sok, zaradi česar testo lepo vzhaja. Poleg tega se soda bikarbona lahko uporablja tudi za številne druge namene, ki jih predstavljamo v nadaljevanju. 

Soda bikarbona namesto ustne vodice?

Ustna vodica je odličen dodatek k rutini ustne higiene, saj doseže vogale ust in zobne razpoke, dlesni in jezik, ki jih med ščetkanjem morda zgrešite. Veliko ljudi uporablja sodo bikarbono kot nadomestek za ustno vodico.

Nekatere študije kažejo, da vam lahko pomaga osvežiti dah in ima celo antibakterijske in protimikrobne lastnosti.

Ena od študij je tudi pokazala, da ustna vodica s sodo bikarbono ni znatno znižala ravni bakterij v ustih, je povečala raven pH sline, kar je pomembno za zaviranje rasti bakterij.

Številne študije so namreč pokazale, da je zobna pasta, ki vsebuje sodo bikarbono, boljša za beljenje zob in odstranjevanje zobnih oblog kot zobna pasta brez sode bikarbone.

To je verjetno zato, ker ima soda bikarbona blage abrazivne lastnosti, ki lahko prekinejo vezi molekul, ki obarvajo vaše zobe. Ima tudi antibakterijske in protimikrobne lastnosti, ki lahko pomagajo v boju proti škodljivim bakterijam. 

Če želite sami narediti ustno vodico s sodo bikarbono, dodajte 1/2 čajne žličke (2 grama) sode bikarbone v pol kozarca (120 ml) tople vode, nato pa splahnite zobe, kot običajno. Poleg tega jo lahko uporabite kot belilo za zobe.

Deodorant

Soda bikarbona se pogosto uporablja kot naravni deodorant za odpravljanje vonja po znoju.

soda bikarbona kot naravni deodorant Profimedia

soda bikarbona kot naravni deodorant

Poskusite sodo bikarbono potapkati po pazduhah ali jo zmešati z malo kokosovega olja, karitejevega masla ali koruznega škroba. Tako lahko tudi sami izdelate naravni deodorant.

Nevtralizator vonja

Ste že kdaj odprli hladilnik in naleteli na presenetljivo neprijeten vonj? Vsi poznamo neznosen smrad pokvarjenih živil, ki lahko ostane v hladilniku še dolgo potem, ko ste izpraznili in očistili hladilnik. Soda bikarbona lahko pomaga osvežiti smrdljiv hladilnik tako, da nevtralizira neprijetne vonjave.

Če želite preizkusiti ta trik, napolnite skodelico s sodo bikarbono in jo postavite v hladilnik. 
soda bikarbona v hladilniku Profimedia

soda bikarbona v hladilniku

Osvežilec zraka

Vsi komercialni osvežilci zraka ne odpravljajo neprijetnih vonjav. Namesto tega nekateri preprosto sproščajo dišavne molekule, ki zakrijejo druge vonjave. Poleg tega le redko kdo med nami ve, kakšne sestavine vsebujejo osvežilci zraka.  Soda bikarbona je varna alternativa komercialnim osvežilcem zraka, saj ne vsebuje industrijskih kemikalij in nevtralizira delce vonjav.

Za pripravo osvežilca zraka s sodo bikarbono potrebujete: majhen kozarec, 1/3 skodelice (74 gramov) sode bikarbone, 10–15 kapljic vaših najljubših eteričnih olj, kos blaga ali papirja, vrvico ali trak. V kozarec dodajte sodo bikarbono in eterična olja. Pokrijte ga s krpo ali papirjem, nato pa ga pritrdite z vrvico in postavite v dnevno sobo, spalnico, kopalnico ali kuhinjo. Hitro boste lahko ugotovili, da nadležnega smradu ni več v prostoru. 

Belilo za perilo

Soda bikarbona je poceni način za beljenje in čiščenje vašega perila.To je zato, ker  lahko pomaga odstraniti umazanijo in madeže.

Če  želite to preizkusiti, dodajte 1/2 skodelice (110 gramov) sode bikarbone vaši redni količini detergenta za pranje perila. Pomaga tudi pri mehčanju vode, zato boste morda potrebovali manj detergenta kot običajno.

Soda bikarbona kot čistilo za kuhinjo

Zaradi svoje vsestranskosti je soda bikarbona odlično čistilo za kuhinjo. Če jo pomešamo z limoninim sokom ali kisom, lahko pomaga tudi pri zatiranju škodljivih mikroorganizmov, vključno s plesnijo ali bakterijami.

Če želite sodo bikarbono uporabiti v svoji kuhinji, naredite pasto tako, da sodo bikarbono zmešate z enako količino limoninega soka in malo vode. Pasto nanesite na želeno površino z gobo ali krpo in temeljito zdrgnite.

To je nekaj kuhinjskih aparatov, predmetov in površin, ki jih lahko očistite s sodo bikarbono: 

 • pečice 
 • umazane kavne skodelice
 • marmor 
 • mastni madeži 
 • kuhinjske ploščice 
 • zamašeni odtoki 
 • mikrovalovne pečice 
 • pulti

Čistilo za preproge

Kombinacija sode bikarbone in kisa lahko odstrani najtrdovratnejše madeže s preprog. Z mešanjem sode bikarbone in kisa nastane spojina, ki je pogosta sestavina čistil. Ta kombinacija lahko pomaga razgraditi trdovratne madeže.

soda bikarbona za čiščenje preproge Profimedia

soda bikarbona za čiščenje preproge

Madeže na preprogah lahko tako odstranite samo s sodo bikarbono in kisom.  Madež na preprogi prekrijte s tanko plastjo sode bikarbone.  Napolnite prazno steklenico z razpršilom z mešanico kisa in vode v razmerju 1 proti 1 in jo popršite po umazanem območju.  Počakajte 1 uro ali dokler se površina ne posuši.   Sodo bikarbono zdrgnite s krtačo in posesajte ostanek. Če je na preprogi ostalo nekaj ostankov sode bikarbone, jih obrišite z vlažno brisačo.

Soda bikarbona kot večnamensko čistilo za kopalnico

Tako kot kuhinje je tudi kopalnice težko očistiti. Imajo različne površine, ki jih pogosto uporabljate in jih morate zato pogosto čistiti. Čeprav obstajajo številna komercialna čistila za kopalnico, obstajajo tudi veliko bolj naravne in stroškovno učinkovite možnosti čiščenja. Soda bikarbona pobeli in razkuži številne površine v kopalnici.

To je nekaj površin, ki jih lahko očistite s sodo bikarbono: 

 • kopalniške ploščice 
 • stranišča 
 • prhe 
 • opalne kadi 
 • umivalniki
Naredite pasto s sodo bikarbono in malo vode. Z gobico ali krpo temeljito vtrite mešanico na površino, ki jo želite očistiti, nato pa površino 15–20 minut kasneje obrišite z vlažno krpo.

Uživajte zdravo sadje in zelenjavo - brez pesticidov

Pesticidi se uporabljajo za zaščito pridelkov pred žuželkami, klicami, glodavci in plevelom, vendar imajo mnogi škodljive učinke na zdravje. Lupljenje sadja je najbolj zanesljiv način za odstranjevanje pesticidov. Vendar to tudi pomeni, da ne užijete za zdravje pomembnih vlaknin, vitaminov in mineralov, ki jih najdemo v lupini številnih sadežev.

soda bikarbona za pranje sadja in zelenjave Profimedia

soda bikarbona za pranje sadja in zelenjave

Zanimivo je, da nedavne raziskave kažejo, da je pranje s sodo bikarbono najučinkovitejši način za odstranjevanje pesticidov iz sadja in zelenjave, ne da bi jih olupili.

Tako naj bi namakanje jabolk v raztopini sode bikarbone in vode za 12–15 minut odstranilo skoraj vse ostanke pesticidov. Upoštevajte, da ta metoda ne odstrani pesticidov, ki so prodrli skozi lupino sadja ali zelenjave. Ni znano, ali je ta način pranja primeren tudi za druge vrste sadja in zelenjave. 

Pod črto

Soda bikarbona je vsestransko uporabna. Je idealna rešitev, ko gre za nevtralizacijo vonjav in čiščenje, saj pomaga odstraniti trdovratne madeže,  neprijetne vonjave in očistiti težko dostopna mesta z elementov in gospodinjskih aparatov, kot so pečica, mikrovalovna pečica in fugirna masa za ploščice.

Poleg tega ima soda bikarbona številne koristi za zdravje. Na primer, lahko ublaži zgago, poveča učinkovitost vadbe in celo pobeli vaše zobe. Še več, soda bikarbona je cenovno dostopna in kupite jo lahko skorajda kjerkoli. Zato poskrbite, da jo imate vedno pri roki.