Zdravnik opozarja: TO je 5 običajnih navad, ki uničujejo vaš spanec!

Zdravnik opozarja: TO je 5 običajnih navad, ki uničujejo vaš spanec! (foto: Profimedia) Profimedia
4. 9. 2023

Kakovosten spanec je izjemnega pomena za dobro počutje in zdravje. Čeprav je vsak posameznik drugačen, je splošno priporočilo 7-9 ur spanca na noč.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za zdravje lahko pomanjkanje zadostnega spanca poveča tveganje za nekatere bolezni in motnje, saj oslabi imunski sistem in delovanje možganov. Prav tako vpliva tudi na poslabšanje razpoloženja in duševnih bolezni.  

Dr. Karan Rajan, kirurg britanske nacionalne zdravstvene službe, ki ima na družbenih omrežjih na milijone sledilcev, pogosto deli nasvete. Na videoposnetku, ki ga je delil na TikToku, je delil tudi seznam pet glavnih stvari, ki uničujejo spanec. Predstavljamo vam jih v nadaljevanju.

@dr.karanr Replying to @ZombieRazor ♬ Bach unaccompanied cello suite "Prelude" - Jianteng

Katere običajne navade uničujejo vaš spanec?

Prenajedanje pred spanjem

Prva navada, ki lahko uničuje vaš spanec, je, da si dve uri pred spanjem privoščite velik obrok. Uživanje velike količine hrane pred spanjem lahko uničujoče vpliva na spanec in poveča možnost prebavnih motenj sredi noči.

»Potrebujete 90 minut, da se 50 odstotkov vsebine želodca izprazni v tanko črevo, zato bolj ko je vaš želodec poln, večja je možnost kislinskega refluksa,« pravi Rajan. Namesto tega predlaga, da po večjem obroku počakate dve do tri ure in se odpravite spat.

Pitje vode pred spanjem

Če imate tudi na nočni omarici kozarec z vodo, boste morda razmislili o tem, saj tudi pitje vode pred spanjem vpliva na kakovost spanca. »Telo med spanjem poveča proizvodnjo hormona ADH (antidiuretskega hormona), ki zadržuje vodo in zavira potrebo po uriniranju. Če pred spanjem spijete veliko vode, lahko to zavre proizvodnjo ADH hormona, posledica tega pa je, da vas bolj tišči na stranišče in se večkrat zbujate. Tudi to uniči spanec,« ozavešča zdravnik.

Prevroča soba ali postelja

Če si želite privoščiti neprekinjen osemurni počitek, se morate pred spanjem ohladiti. Zdravnik pravi, da najvišja telesna temperatura običajno doseže najvišjo vrednost ob 19.00, nato pa se zniža in povzroči zaspanost. Poveča pa se tudi proizvodnja melatonina. Če je v vaši sobi ali postelji prevroče, to lahko zmoti ta naravni cikel.

Preveč alkohola pred spanjem

Rajan med navade, ki slabo vplivajo na spanec prišteva tudi pitje alkoholnih pijač pred spanjem. »Alkohol moti vaš spanec REM,« pojasnjuje. Gre za fazo v spalnem ciklu, v kateri sanjate. Zaradi alkohola se pogosto hitreje zaspi, nato pa se telo dlje časa zadrži v prvi fazi REM, kar zmoti spalni cikel in povzroči, da se ponoči zbujate ob nenavadnih urah.

Uživanje kave ob prepoznih urah

Tako kot mnogi drugi strokovnjaki, tudi Rajan priporoča, da se nekaj ur pred spanjem izognete kofeinu. Kofein blokira namreč nevrotransmiter, imenovan adenozin, molekulo, ki povzroča občutek utrujenosti. Ker prespimo veliko časa v življenju in je kakovosten spanec nadvse pomemben, je vsekakor preizkusiti katerega izmed nasvetov tudi v praksi. 

Vir: nypost.com

Morda bi vas zanimalo tudi:

Kineziologinji o pravilnem gibanju

V novi epizodi Aktivni podkasta gostimo Evo in Pio, kineziologinji, ki delujeta pod Instagram profilom @kineasyology. Dekleti sta nam v pogovoru zaupali, katere mišice imamo najpogosteje šibke in kako jih lahko okrepimo, kako prepoznamo, če pretiravamo z vadbo, katere znane "fitnes citate" moramo preslišati, na katere rdeče zastavice moramo biti pozorni pri izbiri ustrezne vadbe zase ter še veliko več.

Pogovoru prisluhnite tukaj: