Stvari, ki jih morate početi pri 30, da se boste odlično počutili pri 50 letih

Stvari, ki jih morate početi pri 30, da se boste odlično počutili pri 50 letih (foto: Profimedia) Profimedia
3. 1. 2022

Katere zdrave življenjske navade je treba imeti v mislih že v mlajših oziroma srednjih letih? Tu so odgovori najbolj zvestih bralk, ki so že dopolnile 50 let.

Delile so lastne izkušnje in povedale, katere zdrave življenjske navade je treba imeti v mislih že v mlajših oziroma srednjih letih, da bi se dobro počutili tudi pri petdesetih in pozneje.

Izpostavljamo nekaj najpogostejših odgovorov ...

1. Ne zanemarite svojih ciljev in sanj.

Želite novo hišo? Otroka? Napisati knjigo? Igrati klavir? Zamenjati kariero? Se potapljati? Postati odlična kuharica? Kandidirati za parlament? Potem začnite že danes uresničevati svoje sanje. "Čas hitro teče, zato ne odlašajte z uresničevanjem svojih ciljev. Res je, da nikoli ni prepozno, a nikoli tudi ni prezgodaj."

2. Ne pozabite na šport!

Imejte aktiven življenjski slog, začnite teči ali hoditi na skupinske vadbe, tako bo vaše zdravje ob 50. rojstnem dnevu boljše kot pri marsikateri 30-letnici. "Sama se nisem praktično nič zredila in redno vadim ter skrbim zase," pravi Mija, ki je nastopila tudi na 10-kilometrski razdalji Ljubljanskega maratona.

3. Ne kadite.

Če kadite, takoj prenehajte! "Ko bi me zdajle videli: na kolenih vas prosim, da nikoli ne prižgete prve cigarete ali pa jo takoj in enkrat za vselej ugasnete," je zapisala Marija, ena od najbolj aktivnih bralk, ki dodaja, da je kajenje "nagravžno, drago, smrdi in skoraj stoodstotno prinese zdravstvene težave."

4. Uporabljajte kremo za sončenje. 

Si želite gube in tanko povrhnjico, temne madeže in kožo, ki se ves čas lušči? Potem kar uživajte na soncu brez zaščite. A če želite tudi v zrelih letih ostati mladostne in sveže, potem se le namažite s kremo. Poleti se izogibajte sončenju med 11. in 16. uro, saj so takrat žarki najmočnejši in najbolj škodljivi, njihove posledice pa so na koži vidne šele leta ali desetletja pozneje. Pa tudi pozimi ne pozabite na kremo.

5. Začnite varčevati, pa čeprav pomalem.

Vemo, da je to precej oguljen, a še kako moder nasvet, četudi se vam lastna upokojitev okoli 30. leta zdi še zelo daleč. "Če se boste mladi naučili vselej poskrbeti za zlato rezervo, boste nekoč od tega nedvomno imele korist."

6. Zbirajte spomine namesto stvari.

 Vi ste vsota vsega doživetega, je napisala Valerija: "Nikar se pri petdesetih ne zbudite z mislijo, da ste zapravili svoje življenje. Morda imate moderno stanovanje in na osebnem bančnem računu lepo vsoto denarja. Toda spominov vam nihče ne more vzeti, doživetja tudi ne morejo zgoreti v požaru ali se kako drugače izgubiti.

7. Dajte nekaj dobrega ljudem.

Bodite dobrodušni in ljudem poskušajte pomagati z vsem srcem. Ničesar ne pričakujte v zameno. Samo dajte, pravi Darinka, ki je prav oktobra nazdravila petim desetletjem.

8. Bodite hvaležni za to, kar imate.

Sreča je vredna veliko več od silnega uspeha (in slednji je v vsakem primeru relativen). Če ste zadovoljni z že doseženim, le še uživajte, pravi kar nekaj bralk. Največ sta vredna dobra družba in trajna pomirjenost s samim seboj.

9. Naspite se.

Spite v zelo temni sobi, naj vas ponoči ne motita svetloba iz vtičnice ali z zaslona. Vse elektronske naprave v bližini izklopite iz elektrike. Predvsem pa najdite svoj ritem: kdaj greste spat in kdaj morate vstati.

10. Skrbite za svoje zobe.

Pojdite že k zobozdravniku! Zobje se niti slučajno ne bodo popravili sami, odlašanje pa ne prinese nič dobrega. Večja kot bo škoda, slabša bosta vaše počutje in videz, pa tudi morebitni stroški bodo sčasoma vse višji.

11. Bodite radovedni.

Pojdite ven iz hiše ter odkorakajte ali se odpeljite v neznano. Opustite skrbi in se prepustite toku: naredite nekaj norega, drugačnega! Zagotovo se boste tega z nasmeškom na obrazu še dolgo spominjali.

12. Nehajte jesti 'svinjarijo'.

"Lahko kupujete v lepo embalažo ovite, a škodljive izdelke ali pa se odločite, da boste investirali v svoje zdravje. Ko boste stari 50 in več, bo življenjski slog, ki ste ga izbrali, že pustil sledi na vašem telesu. Zato nehajte jesti svinjarijo že v mladosti, odločite se za zdravo prehrano še tedaj, ko ste fit in zdravi" pravi Mojca, sicer že deset let veganka.

13. Na leto preberite vsaj 10 knjig.

Tako boste vedno trenirali možgane. Berite, učite se jezikov, rešujte kvize, hodite v knjižnico, poslušajte ali si ogledujte dokumentarne oddaje in filme, pojdite na kakšno javno predavanje ali okroglo mizo, udeležite se literarnega večera ... ali pa se vpišite v debatni krožek.

14. Naučite se meditirati.

Dobre strani meditacije bi lahko naštevali brez konca in kraja. Meditacija dokazano izboljša kakovost življenja: umiritev misli in opazovanje diha vodita do večje osredotočenosti. Stresni dogodki vam tako ne bodo več prišli do živega.

15. Potujte – veliko in kadar le lahko.

Nova doživetja vas polnijo z navdihom, občasna sprememba okolja pa je za zdrav um in telo pravzaprav nujna. "Potovanja so nekaj, kar mi pomaga preživeti tisti čas, ko ostajam v domačem kraju z vsakodnevnimi obveznostmi. Navdihujejo me in ohranjajo radovedno," pravi Polona, ki smo jo ujeli tik pred potovanjem v Indijo.

16. Ne primerjajte se z drugimi.

Ko jih dopolniš 50, ti že zdavnaj postane vseeno, kaj o tebi mislijo o drugi. Bodite močni in ostanite avtonomni. Vseskozi se zavedajte, da je vaša pot neponovljiva, vsakršno primerjanje pa prav zato popolnoma nesmiselno.

17. Pišite dnevnik. ​

Zagotavljam vam, da boste pozabili večino stvari, ki se vam dogajajo, zato si jih skrbno zapisujte, zraven pa prilepite še kakšno fotografijo ali risbo. Vse skupaj lahko shranite tudi na računalnik, a velik zvezek bo toliko bolj oseben. To bodo čudoviti spomini tudi za vaše otroke ali vnuke ...

18. Negujte prijateljstva. 

Poleg družinskih članov imejte v mislih tudi svoje prijatelje. Zanje si vsak teden vzemite čas, pokličite jih in povprašajte, kako se imajo, ter se takoj, ko je mogoče, srečajte z njimi in jih spet objemite.

19. Obdržite (ali popravite) odnose z brati in sestrami ter starši.

Tudi če imate z družinskimi člani zelo zapletene odnose, se potrudite, da boste v stiku z njimi. Družina je zelo pomembna. Prej ali slej boste spoznali, da je družina nekaj najbolj dragocenega v vašem življenju.

Preberite še: