Te 4 stavki uničujejo pozitivno energijo in preprečujejo doseganje ciljev

Te 4 stavki uničujejo pozitivno energijo in preprečujejo doseganje ciljev (foto: Profimedia) Profimedia
13. 10. 2021

Naslednji stavki vas navdajo z negativnim mišljenjem in črnimi scenariji, ki lahko spodkopavajo vaše cilje. Čim prej se jih otresite!

NE MOREM

Zanimivo, kako kratka beseda "ne" naredi tako veliko razliko. Največkrat besedna zveza ne drži, saj gre za nezaupanje vase, pomanjkanje motivacije ali volje. Pomislite na primer na zadnje 3 situacije, ko ste rekli, da nečesa ne morete storiti. Zares niste mogli? Ali bi lahko vsaj poskusili in po vsej verjetnosti tudi uspeli?

Če želite v življenju doseči kakršenkoli cilj, boste morali najprej opustiti "ne morem" in namesto tega pozornost usmeriti v to, kako boste do njega prišli. Naj ostanemo realni: vedno vam ne bo uspelo, padli boste ali zamudili priložnost. Ampak ste se potrudili in poskusili. Poglejte, kakšno lekcijo ste pridobili, se poberite in nadaljujte svojo pot. 

GROZEN/GROZNA SEM V TEM! ali V TEM SEM ZARES SLAB/A

Že res, da v vsem pač nismo odlični - na nekaterih področjih premagamo svoje prijatelje, sodelavce in druge, na drugih področjih pa so oni daleč pred nami. A tokrat ne gre za tekmovanje, ampak predvsem za razlog, zakaj rečete, da ste v nečem slabi. 

Pogosto menite, da ste v nečem slabi in grozni zato, ker ste poskusili enkrat, pa vam ni uspelo. Verjetno res niste blesteli, a tudi olimpijci niso dobili medalj, ker bi v svoji disciplini poskusili enkrat. Ne bodite do sebe tako strogi in si dajte priložnost, da se zares dokažete. 

TO MI NE BO NIKOLI USPELO

No, če si zaželite potovanja na luno ali kaj podobnega, verjetno res ne. Težava je v tem, da si to skoraj vedno rečemo takrat, ko niti ne poskusimo, saj se že v mislih prepričamo, da nam tako ali tako ne bo uspelo. Zakaj bi potem izgubljali čas s poskušanjem? 

Zato, ker ne boste nikoli vedeli, ali bi lahko doživeli največji uspeh v vašem življenju ali lepo izkušnjo, ki vas bo obogatila. Če ne poskusite, ne boste imeli nič od tega, niti lekcije, ki bi vas česa naučila. 

Najbolj žal vam bo izkušenj in tveganj, ki jih niste nikoli sprejeli in preizkusili. 

NE VEM, KAKO

Izgovor je precej podoben prejšnji točki: nečesa se ne lotite, ker ne veste natanko, kako se naredi in pride do rešitve. To se zgodi pogosto, in če bi vsakokrat odnehali, ker ne vemo, kako bomo nekaj storili, bi bili prikrajšani za številna velika odkritja in lepe spomine.

Ali ženska na primer ve, kako je biti mati, preden rodi otroka in nabere izkušnje? Lahko predvideva, a vedela bo šele, ko se bo odločila za materinstvo. Je zdravnik še pred šolanjem vedel, kako se pozdravi bolnega človeka? Ni, pa se je tega naučil. 

Vsakokrat, ko stopite iz cone udobja in se podate v nekaj novega, ne boste vedeli, kaj vas čaka in kaj morate storiti. Vendar naj vas to ne zaustavi, da se ne bi naučili in vsaj poskusili.