Te stvari morate narediti zjutraj, če ste zelo slabo spali (lahko rešite dan!)

Te stvari morate narediti zjutraj, če ste zelo slabo spali (lahko rešite dan!) (foto: Profimedia) Profimedia
9. 3. 2023

Ste slabo spali? Potem morate dan začeti pravilno, da ne boste nosili prevelikih posledic. 

Tudi če imate urejen spalni ritem, tu in tam pride kakšna neprespana noč. In takrat je nadvse pomembno, kaj naredite zjutraj. 

Tudi po neprespani noči ste lahko produktivni, zvečer pa odidite v posteljo nekoliko prej in si zagotovite kvaliteten nočni počitek. 

Kaj vključite v jutro, ko ne spite dovolj?

Najprej voda, potem kava

Čeprav vam gre po mislih le kava, si po neprespani noči najprej privoščite vodo. Lahko ji dodate malce limone ali kos pomaranče. Najbolje, da z vodo napolnite kar plastenko in počasi pijete čez celo jutro. To bo naravno prebudilo telo. 

Še vedno si privoščite skodelico kave, posebno če je to vaša jutranja navada. Ampak šele, potem ko hidrirate telo. Kava bo izostrila mentalne funkcije in lažje boste začeli z delom. 

Spravite se iz postelje

Spanec je sestavljen iz vsega, kar delamo, jemo in pijemo čez dan. Prvo pravilo za dober spanec je torej: zjutraj se spravite iz postelje. Mamljivo je po neprespani noči namreč pritisniti tisti gumb za dremež. Vendar tistih nekaj minut spanca, ki ga boste imeli po budilki, ne bo kvalitetnih, zato bo počutje še slabše. S tem boste telo vrgli iz ritma in zvečer ponovno imeli težave s panjem. 

Prioritete

Po neprespani noči zlahka dramatiziramo in si rečemo, da ne bomo morali narediti ničesar. Pa to ni čisto res, četudi nimamo toliko energije kot običajno. Ena slaba noč vam ne bo naredila toliko škode, če se le malce potrudite. 

Še vedno pa imejte v mislih, da čisto vsega verjetno ne boste zmogli, zato je pomembno, da pripravite seznam stvari, ki so najnujnejše. Ostalih se lahko lotite, če boste še dovolj pri močeh. 

Lažja aktivnost

Kadar ste precej utrujeni, ni ravno čas, da na urnik umestite zelo intenzivno vadbo, še vedno pa naredite prostor za lahkoten sprehod ali nekaj razteznih vaj. 

To vas bo prebudilo, vam dalo nekaj manjkajoče energije in hkrati poskrbelo, da boste zvečer lahko zaspali. Čeprav se vam ne ljubi, pojdite na tisti kratek sprehod. 

Zelo bodite pozorni na prehrano

Ko niste naspani, obstaja večja verjetnost, da boste sprejemali slabe odločitve glede prehrane. Zaželeli si boste sladkarij in nezdravih prigrizkov, za kosilo bi raje odšli v restavracijo, prenajedate se ...

Telo se bo po vsem tem počutilo še slabše. Zato je pomembno, da poskrbite za hranljive obroke, ki vam bodo dali dovolj energije in telesu pomagali priti čez dan. 

Če ne gre drugače, dremajte

Včasih je počitek najboljše zdravilo, vendar morate tudi to narediti pravilno. Ne spite prepozno popoldne, saj boste motili nočno spanje, ki ga še kako potrebujete. Dremajte le med 10 in 20 minut (nikakor ne več kot pol ure). Najbolje je, da si nastavite budilko. 

Ste že poslušali najnovejšo epizodo podkasta? 🎧

Mag. inž. prehrane Jernej Ogrin razkriva vse, kar morate vedeti o hujšanju in zdravi prehrani: