Težko zaspite, ko se temperature povzpnejo? Razlog je lahko tudi TA (in nima nič opraviti s temperaturo zunaj)

Težko zaspite, ko se temperature povzpnejo? Razlog je lahko tudi TA (in nima nič opraviti s temperaturo zunaj) (foto: Profimedia) Profimedia
25. 6. 2021

Recept za boljši spanec, ko nas zajame vročinski val, ki nima nič opraviti s hladno prho ali s hlajenjem rjuh, temveč ...

S tem, kaj imate tisti dan na krožniku!

Če obožujete slastna rebrca z žara ali ste si za večerjo privoščili konkreten t-bone steak s krompirjevo prilogo, potem pa ste se celo noč obračali, imamo za vas novico:

  • ta rebrca in t-bone poskrbijo, da vam je še bolj vroče kot običajno.

Hrana dviguje telesno temperaturo

Dnevna nihanja telesne temperature so povsem običajna. Telesna temperatura ves čas variira – odvisno od temperature zunaj, kako aktivni smo, tudi zaradi čustvenih reakcij pride do sprememb ali zaradi bolezni …

Na telesno temperaturo pa vplivajo tudi kajenje, pijača in prehrana.

Zadnje vedno povzroči rahel dvig telesne temperature – ko začne telo prebavljati. Že samo hranjenje pomeni večjo aktivnost, kar tudi vodi v višjo telesno temperaturo.

No, nekatera živila imajo večji učinek kot druga.
Profimedia
To so živila, ki vsebujejo veliko beljakovin, ogljikovih hidratov in predvsem veliko maščob. Ta prisilijo telo v trdo delo – bazalni metabolizem se poveča za 30 odstotkov – in zato se telesna temperatura precej dvigne.

Če temu dodate še živila, ki imajo diuretični učinek (dehidracija), se verjetno lahko čisto zares poslovite od dobrega spanca.

Zato si morda v vročih poletnih dneh za večerjo privoščite kaj drugega ...

Kaj si je bolje privoščiti za večerjo, ko je zunaj vroče?

Hrana, ki hladi in hrana, ki greje.

Ko zunaj vse cvrči zaradi vročine, si privoščite zelenjavo in sadje, ki vsebuje veliko vode. Kumare in lubenico denimo. Ali pa zelenolistno zelenjavo.

Višja je vsebnost vode, več verjetnosti je, da bo telo ohranjalo temperaturo, pravi Barry Swanson, profesor z Univerze v Washington, ki dela v živilski stroki. "Večina surovega sadja in zelenjave vsebuje od 80 do 95 % vode. Kar vsebuje veliko vode, je lažje prebavljivo, zato daje občuek hlajenja."

Profimedia

Tudi puste beljakovine bodo boljše kot mastna rebrca, zato si, če imate radi mesne obroke, raje pripravite purana in ribe. Zraven pa se bo prilegla skleda slastne solate.

Ni pa se vam treba denimo odpovedati začinjeni hrani, kot bi večina najprej pomislila. Seveda je pomembno, kdaj si jo privoščite. Zaradi začinjene hrane se boste bolj znojili (kar tudi daje občutek hlajenja), zato ni priporočljiva tik pred spanjem.

Težava so živila oz. težki obroki, ki se dolgo prebavljajo in zahtevajo več energije.

Kot omenjeno, so to živila, ki vsebujejo predvsem veliko maščobe. Pa tudi beljakovin in ogljikovih hidratov, kot je denimo procesirana hrana in (na žalost tudi) sladoled.

Profimedia

"Živila, ki vsebujejo veliko maščob, se počasneje prebavljajo in zahtevajo več energije. Kadarkoli telo potrebuje več energije, pa naj bo to za prebavljanje ali dvigovanje uteži, se bo začelo segrevati," pravi profesor Swanson.

Tudi kompleksni ogljikovi hidrati, kot so riž in polnozrnata živila, se dlje časa prebavljajo in zato sodijo med živila, ki grejejo.

Seveda se izogibajte tudi alkoholu, ki je vzrok številnih težav, povezanih s spanjem. Ob zaužitju alkohola pride do procesa, ki mu pravimo vazodilacija - širjenje žil. "To lahko povzroči segrevanje kože," opozarja Swanson. Držite se vode. Veliko te. 

Preverite še:
Ali pa: