Preprosti triki, kako se ohladiti, če nimate klime

Preprosti triki, kako se ohladiti, če nimate klime (foto: Profimedia) Profimedia
31. 7. 2020

Obračanje v postelji, lepljenje na rjuho … Vsi smo se že srečali s tegobami, ki jih prinaša poletna vročina. Če ste tudi vi v poletje vstopili brez klimatske naprave, je tu nekaj preprostih trikov, s katerimi ohladite prostor in sebe, da boste lažje zaspali.

Izberite pravo posteljnino

Začnimo z materialom: bombaž ali lan sta odlična. Ker sta zračna. Mešanica poliestra in bombaža ne bo tako učinkovita. Potem pa preverite še število niti – to naj bo med 200 in 400. Če je več, rjuha že ujame več toplote in vlage.

Ohladite rjuhe

Trik za najbolj vroče večere – rjuhe (tiste, s katerimi se pokrijete) za kratek čas postavite v hladilnik ali zamrzovalnik. Seveda jih pred tem dobro zaščitite, da ne pride do stika s hrano ali ledom.

Hladnost sicer ne bo trajala celo noč, a bo morda dovolj, da boste lažje zaspali.

Privoščite si toplo prho
Profimedia

Kopel ali hladen tuš vedno pomagata. A še boljše deluje topel tuš – ko bo voda izhlapevala z vaše kože, vas bo hladilo.

Kar preizkusite. Že danes. Stuširajte se izmenično – najprej s hladno in nato s toplo vodo. Ne obrišite se temeljito, temveč vodo samo popivnajte. In opazujte, kakšen bo občutek, ko boste stopili izpod tuša v prostor.

Termofor

Pozimi se z njim grejete, poleti se lahko hladite. Napolnite termofor z vodo in zamrznite. Nato ga ovijte v krpo ali brisačo – tako mrzel predmet, ne sme nikoli priti v stik s kožo – in pojdite z njim v posteljo. Če nimate termofora, lahko uporabite tudi vrečke za hlajenje.

Vrečke za hlajenje

Tudi vrečke za hlajenje se dobro obnesejo, ko vam je zelo vroče. Ali pa hladna brisača.

Uporabite jih lahko tako, da jih dobro ohlajene postavite na točke srčnega utripa – zapestje, gležnji, pregib v kolenu in komolcu. Pazite le, da boste kožo prej pokrili in zaščitili. Vrečke pustite le kakšnih 20 minut.  

Pravočasno zaprite in zagrnite okna
Profimedia

Ko se v okna upre sonce, morajo biti ta zaprta, senčila oz. rolete pa prav tako delajo čudeže.

Zvečer, ko se ohladi in zgodaj zjutraj, ko temperature še niso tako visoke, dobro prezračite prostore, nato pa okna pravi čas zaprite in zagrnite. Spet jih odprite šele, ko niso več izpostavljena soncu oziroma zvečer, ko se začne ozračje počasi hladiti.

Doma narejena klimatska naprava

Imate ventilator? Odlično. Plitvo posodo napolnite z vodo in jo postavite v zmrzovalnik.  

Zvečer vzemite led iz hladilnika in ga postavite pred ventilator. Ko se bo led počasi topil, bo ventilator poskrbel za prijetno hlajenje.

Ventilator usmerite proti stropu, vroč zrak se zbira pod stropom, naj ga malo premeša.

Pečica, računalnik in pohištvo

Izogibajte se pečenju, izklapljajte naprave, kot so računalnik in televizor, opravila, za katera potrebujete aparate, odložite na zgodnje jutro ali večer, in pokrijte večje pohištvo, kot je denimo vaš črn usnjen kavč.

Tudi pohištvo namreč zadržuje toploto. Zato vedno prezračite tudi omare, ker se tudi tam zadržuje toplota.

Sami v posteljo
Profimedia

Pozimi, ko imate ledeno hladna stopala, je odlično, če se lahko stisnete k partnerju. No, v poletni vročini bo verjetno obema bolj prijalo spanje narazen. Torej, če želita ostati vsaj malce hladna, bosta žal morala zaspati vsak na svoji polovici postelje.

Če imata hišo, pa ni slaba niti ideja, da se preselite v katerega od hladnejših prostorov – to so ponavadi spodnji prostori.

Dodatni nasveti – da ne bo še bolj vroče

Nosite lahka oblačila

Ne gre le za to, da se v toplejših mesecih oblečete manj, pomembno je tudi to, katere materiale izberete. Lahkotna in ohlapnejša oblačila iz naravnih materialov, kot je denimo bombaž, delajo čudeže.

Dobro se zaščitite pred soncem

Čez dan se izogibajte nepotrebnemu izpostavljanju soncu – če vas opeče, lahko pride do dehidracije in telo se težko ohladi.

Iščite senco, nosite zaščitno pokrivalo in pridno nanašajte zaščitno kremo. Pri tem pa ne pozabite še na dovolj tekočine – najboljša je voda.

Upočasnite tempo

Če ste se znašli v situaciji ali v kraju, ki je veliko toplejši, kot ste vajeni, ne hitite. Še posebej ne z različnimi aktivnostmi zunaj. Začnite počasi.

Če čutite omotico, se ulezite in nekoliko dvignite noge. Poiščite hladen prostor in si privoščite dovolj vode takoj, ko bo mogoče.

Pazite na količino kofeina
Profimedia

Kofein je stimulant in ne dvigne le razpoloženja in energije, temveč tudi telesno temperaturo. Če vam je že tako vroče, to morda ne bo najboljše. Pazite tudi na kofein v drugih izdelkih, kot so energijske pijače.

Izpustite alkoholne pijače

Ledeno hladno pivo ali koktajl se morda zdita popolna rešitev, če se tako rekoč kuhate.

No, zaradi alkohola vam lahko v resnici postane še bolj vroče – medtem ko se vaše jedro hladi. To ni dobra kombinacija. Za marsikoga celo nevarna.

Pijte vodo

Znojenje je kot klima za telo. Da pa lahko deluje, potrebuje vodo. Pri sebi imejte vedno dovolj tekočine, na to pazite še bolj, če se ukvarjate s športom.

Lahka hrana

Vročina je že tako ali tako stres za telo – nikar ga ne obremenjujte še s težkimi ali poznimi obroki. Privoščite si lahko prebavljivo hrano. Uživajte tudi dovolj magnezija – ta mineral sprošča mišice in živce.

Preverite še:
Ali pa: