TO so zgodnji znaki ALKOHOLIZMA na katere morate biti pozorni

TO so zgodnji znaki ALKOHOLIZMA na katere morate biti pozorni (foto: Profimedia) Profimedia
8. 7. 2022

Alkoholizem je v Sloveniji že tako razširjen, da ga pogosto sploh ne opazimo, dokler ni že prepozno...

Alkoholizem je še vedno velik problem pri nas. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje ocenjujejo, da približno 250.000 Slovencev uživa alkohol v prekomernih količinah. 

Ker pa je alkoholizem tako zelo pogost, se velikokrat zgodi, da ga pri osebi sploh ne opazimo, dokler ni prepozno. Preverite, kateri so zgodnji znaki alkoholizma, na katere morate biti pozorni pri sebi in svojih bližnjih.

Svoje družbeno življenje prilagodite pitju

Morda si boste želeli preživljati več časa z ljudmi, ki pijejo alkohol, kakor s tistimi, ki tega ne počnejo. Morda boste celo želeli ostati sami doma in piti pijačo, namesto da bi šli ven s prijatelji. Ostajanje doma je lahko celo utemeljitev za večje količine alkohola, saj vam ni treba skrbeti, da boste morali voziti.

Preden greste ven, že popijete nekaj pijač

Študenti temu pravijo "predigra". Morda se izgovarjate, da boste na ta način prihranili denar, ker so pijače zunaj dražje, ali pa da vam bo lažje, če se boste ven že odpravili sproščeni. A to je lahko znak, ki kaže na veliko večje težave, kakor so finance in sproščenost.

Pri štetju pijače uporabljate "alternativno matematiko"

Ko štejete pijače v dnevu, naenkrat ne boste več prištevali pijač, ki ste jih popili pred odhodom ven, ker je bilo to pred nekaj urami, ali pa ste vmes jedli in teoretično tiste pijače nimajo več učinka na vas. Ko začnete ustvarjati formulo, s katero lahko dobite številko, ki si jo želite, je to nekaj, kar morate vzeti resno.

Na alkoholne pijače gledate drugače

Alkoholne pijače niso vse enake, ko gre za vsebnost alkohola. Lahko se odločite, da na primer vino ni "prava" pijača, kot je vodka, nato pa si rečete, da štejejo samo "prave" pijače. Lahko se odločite, da opustite trdo "pravo" alkoholno pijačo in jo zamenjate s pijačami, ki imajo manj alkohola. 

Jezi vas, kako počasi pijejo drugi ljudje

Morda si boste zaželeli, da bi drugi ljudje pohiteli in popili svojo pijačo, da lahko tudi vi naročite drugo. Seveda si ne želite izstopati tako, da odkrito popijete več, kot drugi. Če naročite »še eno rundo« ali napolnite kozarce vina drugim, se zdi, da ljudje pijejo enake količine na enak način, tako da lahko svojo težavo prikrijete. Morda vas tudi moti, ko imajo prijatelji "dovolj" in želijo domov, preden mislite, da imate dovolj.

Na fotografijah imate vedno kozarec v roki

Čeprav je res, da fotografija ujame le določen trenutek, zadostna količina teh trenutkov lahko razkrije veliko. Morda boste začeli opažati, da ste videti bolj vinjeni kot drugi in da imate na vsaki fotografiji v rokah pijačo. Morda boste celo opazili, da sta vaš obraz in preostali del telesa videti drugače, kot mislite, da je videti ali kot se spominjate.

V kolikor pri sebi opazite tudi najmanjše znake alkoholizma, si nujno čim prej poiščite pomoč. Z ustrezno pomočjo ter delom na sebi lahko ozdravite ter si omogočite boljše življenje.